Odbor EP za odpravo vizumov za Balkan

Zunanjepolitični odbor Evropskega parlamenta je v Bruslju podprl predlog poročila za odpravo vizumov za Zahodni Balkan. Del poročila med drugim poziva k vključitvi BiH in Albanije v brezvizumski režim takoj, ko izpolnita vse svoje obveznosti.

Objavljeno
06. oktober 2009 16.54
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Bruselj - Zunanjepolitični odbor Evropskega parlamenta je danes v Bruslju podprl predlog poročila za odpravo vizumov za Zahodni Balkan, ki ga pripravlja evropska poslanka Tanja Fajon. Ta v njem med drugim poziva k vključitvi BiH in Albanije v brezvizumski režim takoj, ko izpolnita vse svoje obveznosti.

Za pripravo mnenja zunanjepolitičnega odbora o poročilu, ki ga sicer pripravlja Fajonova kot članica odbora za temeljne svoboščine, notranje zadeve in pravosodje (LIBE), je bila zadolžena poslanka Sarah Ludford iz vrst evropskih liberalcev (ALDE). Ludfordova je podprla vsebino poročila, kar je nato odbor z veliko večino tudi izglasoval, so pojasnili v pisarni Fajonove.

 

Evropska komisija, ki je v svojem julijskem predlogu o vizumski liberalizaciji za Zahodni Balkan izključila BiH in Albanijo, pa je danes po navedbah iz poročevalkine pisarne izrazila pripravljenost za nadaljnje usklajevanje predloga in iskanje konstruktivnih rešitev, ki bodo obe državi, ko bosta izpolnili pogoje, v najkrajšem možnem času pripeljale do brezvizumskega režima.

 

Zunanjepolitični odbor v svojem mnenju odločno zahteva vključitev vseh petih držav - tudi BiH in Albanije - v skupino držav, ki v doglednem času lahko izpolnijo vse obveznosti iz načrta za ukinitev vizumov, je po današnji razpravi o poročilu o odpravi vizumov za Zahodni Balkan v sporočilu za javnost poudaril evropski poslanec Jelko Kacin.

 

Kacin sicer v predlogu sprememb poročila Evropsko komisijo poziva, naj zahteva mesečno ocenjevanje napredka posameznih držav in poročanje o napredku Svetu EU, Evropskemu parlamentu in tem državam. Kacin je tudi izpostavil, da mora Evropski parlament pomagati ustvariti več dinamike in napredka na tem območju bodoče širitve EU, in opozoril, da "Kosova in njegovih prebivalcev ni več mogoče ignorirati".

 

Evropska komisija je julija predlagala, naj EU s 1. januarjem prihodnje leto odpravi vizume za državljane Makedonije, Srbije in Črne gore, BiH in Albanije pa ni vključila, ker ocenjuje, da še nista pripravljeni na ta korak. Ob objavi predloga je sicer pogoje za odpravo vizumov izpolnjevala samo Makedonija. Kosovo, ki ga je kot samostojno državo priznalo 22 članic EU, pa v proces sploh ni vključeno.

 

Evropski poslanci lahko do 7. oktobra vložijo dopolnila k poročilu, matični odbor pa bo o njem predvidoma glasoval 15. oktobra. Evropski parlament bo o poročilu glasoval novembra. Konec novembra oziroma v začetku decembra bodo o predlogu komisije odločali notranji ministri EU.