Odgovornost so prevzeli palestinski mučeniki

Odgovornost za samomorilski napad v izraelskem letovišču Eilat, v katerem so umrli napadalec in še trije ljudje, sta prevzeli palestinski skrajni skupini Islamski džihad in Brigade mučenikov al Akse.

Objavljeno
29. januar 2007 20.34
Jeruzalem - Izraelsko letoviško mesto Eilat ob Rdečem morju je pretresel samomorilski napad, v katerem so poleg napadalca umrli še trije ljudje. To je bil prvi tovrstni napad v Izraelu po devetih mesecih in sploh prvi v Eilatu. Odgovornost za napad sta prevzeli palestinski skrajni skupini Islamski džihad in Brigade mučenikov al Akse. Izrael je po napadu, ki so ga v svetu obsodili, napovedal neusmiljen boj proti teroristom, vladajoče palestinsko gibanje Hamas pa ga je pozdravilo.

Prvi samomorilski napad po devetih mesecih

To je bil prvi samomorilski napad v Eilatu, kjer sicer vpliva izraelsko-palestinskega konflikta večinoma ni bilo čutiti. To mesto leži na skrajnem jugu Izraela ob meji z Egiptom in Jordanijo. To je bil tudi prvi samomorilski napad v devetih mesecih. Pred tem se je zadnji tovrstni napad v Izraelu zgodil 17. aprila lani, in sicer v Tel Avivu. Takrat je umrlo devet ljudi.

Napadalec se je razzstrelil z bombo v nahrbtniku

Napadalec je napad izvedel v manjšem trgovskem središču v Eilatu. Samomorilski napadalec naj bi z nahrbtnikom, v katerem je imel bombo, vstopil v manjšo pekarno in se nato razstrelil. Po poročanju izraelskih televizij je bilo okoli uničene pekarne videti dele teles, na kraj prizorišča pa so prihiteli policisti in reševalci. Poleg štirih mrtvih je bilo več ljudi ranjenih.

Odgovornost za napad je v imenu palestinskih skrajnih skupin Islamski džihad in Brigade mučenikov al Akse v telefonskem klicu prevzel njun predstavnik. Pred tem je neimenovani vir povedal, da so napad izvedli Islamski džihad, Brigade mučenikov al Akse in doslej neznana skupina Vojska vernikov. Kot je kasneje povedal predstavnik Islamskega džihada, je napad izvedel 21-letnik iz ene izmed četrti mesta Gaza.

Ali je napadalec Egipčan?

Izraelske oblasti domnevajo, da je napadalec v državo prišel iz Egipta, kar naj bi potrdila neka priča, vendar Egipt to zanika. Predstavnik Islamskega džihada pa je sporočil, da je napadalec v Eilat dopotoval iz Jordanije po sedmih mesecih priprav, a so v Amanu zatrdili, da napadalec ni nikoli bival v Jordaniji.

Zaradi napada so največjo pripravljenost razglasili po celotnem Izraelu, do nadaljnjega pa zaprli egiptovsko-izraelski mejni prehod na Sinaju Taba. Tudi v Egiptu so sporočili, da so po vseh cestah, ob mejah in v mestih na južnem Sinaju uvedli ostre varnostne ukrepe.
V Izraelu so napad ostro obsodili. Tiskovni predstavnik izraelske vlade Avi Pazner je tako dejal, da "če se bo odgovornost omenjenih skupin za napad izkazala za resnično, bo to zgolj pokazalo, da Palestinci tudi ko se pobijajo med sabo, najdejo čas za pokol izraelskih nedolžnih civilistov," je dejal Pazner.

Izraelski premier obljubil "neusmiljen boj proti teroristom"

Izraelski premier Ehud Olmert je zaradi napada obljubil "neusmiljen boj proti teroristom in njihovim pomagačem". Ob tem ni obljubil povračilnih ukrepov. Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni je že pred tem dejala, da bo Izrael razmislil o svojem odgovoru na napad, do katerega je prišlo v času mednarodnih prizadevanj za obnovitev zastalega mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu.
Tudi palestinsko gibanje Fatah, s katerim so sicer povezane Brigade mučenikov al Akse, je obsodilo napad. Kot je dejal predstavnik Fataha Ahmed Abdul Rahman, "smo proti operacijam, ki ciljajo civiliste, Izraelce ali Palestince".

Tiskovni predstavnik palestinskega vladajočega gibanja Hamas Favzi Barhum pa je napad v Eilatu označil za legitimen "upor" proti Izraelu. Kot je dejal, je bil napad "naravni odgovor" na izraelsko vojaško politiko na Zahodnem bregu in na območju Gaze, kot tudi na še vedno trajajoč bojkot palestinske vlade pod vodstvom Hamasa.

Napad so ostro obsodili v EU in ZDA. Nemško predsedstvo EU je ob tem menilo, da gre za očiten poskus izničiti upanje na napredek v izraelsko-palestinskem sporu. Washington pa je ob obsodbi napada obenem obsodil "palestinske skupine, med njimi Hamas, ki izvajajo tovrstna barbarska dejanja". Obenem je Bela hiša v pisnem sporočilu poudarila, da je boj proti napadom odgovornost palestinskih oblasti. Napad so ločeno obsodile tudi Velika Britanija, Švedska, Francija in Španija, ki so poudarile, da ni opravičila za napade na civiliste.