Odgovornost za napada v Bagdadu prevzela Al Kaida

Odgovornost za nedeljski eksploziji v središču Bagdada, v katerih je življenje izgubilo najmanj 155 ljudi, je prevzelo iraško krilo mednarodne teroristične organizacije Al Kaida, znano kot Islamska država Irak.

Objavljeno
27. oktober 2009 10.40
Ma. J.
Ma. J.
Bagdad - Odgovornost za nedeljski eksploziji v središču Bagdada, v katerih je življenje izgubilo najmanj 155 ljudi, med njimi 24 otrok, je po poročanju ameriškega centra za nadzor islamskih spletnih strani prevzelo iraško krilo mednarodne teroristične organizacije Al Kaida, znano kot Islamska država Irak. V sporočilu, ki je bilo na svetovnem spletu objavljeno pozno sinoči, je skupina zapisala, da je bilo tarča njihovih mučenikov "skrivališče nevere". Verodostojnost izjave sicer ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Nedeljski eksploziji sta odjeknili skoraj hkrati, in sicer ravno v času jutranje prometne konice. Prva eksplozija je odjeknila pred pravosodnim ministrstvom, druga pa deset minut kasneje v poslopju, kjer ima sedež guverner Bagdada. Nedeljski napad je bil najhujši v zadnjih dveh letih in je močno povečal zaskrbljenost iraških oblasti za varnost v državi pred januarskimi volitvami in napovedanim umikom ameriške vojske.