Odkrili Churchillov članek o judih

Britanski zgodovinar z univerze v Cambridgeu Richard Toye je odkril članek, ki ga je leta 1937 napisal poznejši britanski premier Winston Churchill.

Objavljeno
11. marec 2007 12.30
Sir Winston Churchill, legendardni premier Velike britanije v prvi polovici 20. stoletja
London - Britanski zgodovinar z univerze v Cambridgeu Richard Toye je odkril članek, ki ga je leta 1937 napisal poznejši britanski premier Winston Churchill. V članku z naslovom Kako se lahko judje borijo proti preganjanju, ki naj bi šel v objavo leta 1940, a si je Churchill kasneje premislil in ga ni objavil, je med drugim zapisal, da so bili judje doloma sami krivi za nasprotovanje, s katerim so se srečevali v letih pred zadnjo svetovno vojno.

Velika Britanija in ZDA ne le zatočišče, ampak tudi priložnost

Churchill piše o valu antisemitizma v Evropi in ZDA v tistem času in ugotavlja, da antisemitizma ni moč v celoti pripisati le "zlobi" tistih, ki jude preganjajo. "Obstaja tudi v deželah, kot sta Velika Britanija in ZDA, kjer so judje in nejudje enaki pred zakonom in kjer veliko judov ni našlo le zatočišča, ampak tudi priložnost," je zapisal Churchill.

"Ta dejstva je treba upoštevati pri vsaki analizi antisemitizma, še posebej pa jih morajo pretehati judje sami. Ker bi bilo mogoče reči, da judje sami, nenamenoma, vabijo preganjanje - da so deloma odgovorni za nasprotovanje, s katerim se soočajo," je pisal Churchill. "Osrednje dejstvo, ki določa odnos med judom in nejudom, je, da je jud 'drugačen'. Izgleda drugače. Razmišlja drugače. Ima drugačne običaje in ozadje. Ne pusti se vsrkati," piše Churchill.

Jude označil kot "trezne" in "marljive"

Na drugih mestih je britanski premier v času druge svetovne vojne jude sicer označil kot "trezne", "marljive" in takšne, ki spoštujejo zakon, Britance pa pozval, naj se pridružijo prizadevanjem proti njihovem preganjanju.

Članek bi moral biti objavljen leta 1940 v časniku Sunday Dispatch, vendar pa so, ko je urednik uradno prosil za dovoljenje za objavo članka, v Churchillovem uradu dejali, da bi bila objava "nepriporočljiva".