Odkrili grob Draže Mihailovića

Po večletnem iskanju so v Srbiji odkrili grob četniškega poveljnika Draže Mihailovića. General, ki so ga po drugi svetovni vojni obsodili vojnih zločinov in ustrelili, naj bi bil pokopan na beograjski Adi Cig

Objavljeno
03. september 2009 11.34
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Beograd - V Srbiji so po večletnem iskanju odkrili grob četniškega poveljnika Draže Mihailovića. General, ki so ga po drugi svetovni vojni obsodili vojnih zločinov in ustrelili, naj bi bil pokopan na beograjski Adi Ciganliji.

 

Kot na spletni strani poročajo Večernje novosti, je srbska vojaškovarnostna agencija državni komisiji za ugotavljanje resnice o uboju Mihailovića predala informacije, da je general pokopan na Adi Ciganliji, otoku na Savi v Beogradu, in sicer blizu spomenika, ki zaznamuje kraj, kjer je pred in po drugi svetovni vojni stal zapor za politične zapornike.

 

To bo tudi prva lokacija, na kateri bo omenjena komisija kmalu začela izkopavanja za posmrtnimi ostanki Mihailovića. Sedaj je tam travnik, na tem kraju pa naj bi bil že po nekaterih prejšnjih informacijah skupaj s še sedmerico obsojenih 17. julija 1946 usmrčen in pokopan Mihailović. Če bodo posmrtne ostanke odkrili, naj bi nato poskrbeli za slovesen pogreb.

 

Oblasti v nekdanji SFRJ so desetletja prikrivale, kje je pokopan Mihailović, saj so želele preprečiti romanja k njegovemu grobu. Mihailović je med prvo svetovno vojno postal vojni heroj, med drugo svetovno vojno pa je bil poveljnik Jugoslovanske vojske v domovini oz. četnikov. Po vojni je bil obsojen vojnih zločinov zaradi sodelovanja z okupatorjem in ustreljen, za mnoge v Srbiji pa je še danes heroj.