Odkrili vodjo vahibitov

Srbska policija je po odkritju večjega skrivališča orožja, v Novem Pazaru aretirala še enega izmed organizatorjev vahabitske teroristične skupine, 30-letnega Jasmina Smailoviča.

Objavljeno
24. marec 2007 19.17
Beograd - Srbska policija je danes v nadaljevanju policijske akcije, pričete 17. marca, ko so odkrili večje skrivališče orožja, v Novem Pazaru aretirala še enega izmed organizatorjev vahabitske teroristične skupine, 30-letnega Jasmina Smailoviča. Pred tremi dnevi pa so prijeli še enega člana skupine, 24-letnega Mehmedina Koljsija.

Koljsiju je preiskovalni sodnik odredil 30 dni pripora, podobno kot pred tednom dni aretiranim Mirsadu Prentiču, Fuadu Hadžiču, Vahidu Vejseloviču in Senadu Vejseloviču, ki jih je policija prijela prav tako v okviru omenjene akcije. Vsi prijeti so iz Novega Pazara.

17. marca je srbska policija blizu Novega Pazarja na jugu Srbije odkrila kamp in pečino, v kateri so se urili pripadniki vahabitske teroristične skupine. Policija je aretirala štiri osumljence in zasegla veliko količino plastičnega razstreliva z urnim mehanizmom, streliva različnega kalibra za puške, zaščitnih mask, pribora za čiščenje orožja in različne uniforme ter druga vojaška oblačila, sanitetni material in propagandno gradivo za teroristično delovanje.

V Srbiji za vahabite štejejo pripadnike radikalnih muslimanov - gre za strogo sekto sunitskega islama, v Bosni in Hercegovini, kjer je vse več vesti o njihovem delovanju, pa s tem izrazom označujejo po navadi tiste, ki so državljanstvo BiH pridobili zaradi sodelovanja v vrstah bošnjaške armade med vojno v obdobju od 1992 do 1995. O delovanju vahabitov občasno poročajo tudi v Črni gori.

Novi Pazar je sicer prestolnica Sandžaka, območja na jugu Srbije, kjer so muslimani večinsko prebivalstvo in katerega manjši del sega tudi v Črno goro. Kamp in pečina, kjer naj bi se urili vahabiti, je policija odkrila v kraju Žabar na planini Ninaja, kakršnih 30 kilometrov zahodno od Novega Pazarja.