Odkritje novih Etinih skrivališč orožja

Pred dnevi je francoska policija na jugu Francije odkrila nova skrivališča baskovske separatistične organizacije Eta. Šest skrivališč orožja so odkrili potem, ko so aretirali tri njene člane.

Objavljeno
22. avgust 2009 19.11
L.Š./STA
L.Š./STA
Pariz - Francoska policija je na jugu Francije pred dnevi odkrila nova skrivališča orožja baskovske separatistične organizacije Eta, so danes sporočili preiskovalci.

Policija je v francoskih Alpah v sredo aretirala tri domnevne člane Ete, ki naj bi skupini dobavljali orožje in razstrelivo. Aretaciji je nato sledilo odkritje šestih skrivališč orožja. V dveh je policija v petek našla šest bomb, pripravljenih za uporabo. Manjkali so jim le detonatorji.

Policija je poleg bomb našla tudi razstrelivo, detonatorje, pištole in strelivo. V vseh šestih skrivališčih je bilo najmanj 150 kilogramov orožja, je sporočil vir blizu preiskave.

Eta naj bi bila odgovorna za nedavni napad na španskem letoviškem otoku Mallorca, kjer je konec julija eksplodirala bomba, pri čemer sta bila ubita dva policista, več ljudi je bilo ranjenih. Dan pred tem je v mestu Burgos na severu Španije eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer je bilo ranjenih okoli 60 ljudi.

Eta se bori za neodvisno baskovsko državo, v njenih napadih pa je bilo ubitih že več kot 825 ljudi.