Odločitev o dodatnih vojakih v nekaj dneh?

Ameriški predsednik Barack Obama bo v naslednjih dneh sprejel odločitev o napotitvi dodatnih vojakov v Afganistan. Ameriški ambasador v Kabulu Karl Eikenberry meni, da to ni dobra ideja.

Objavljeno
12. november 2009 10.21
Ma. J.
Ma. J.
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama se je včeraj že osmič sestal z vojaškimi poveljniki in svetovalci za nacionalno varnost, s katerimi je razpravljal o novi strategiji v Afganistanu. Po besedah britanskega premierja Gordona Browna se bo Obama odločil v nekaj dneh.

Obama sicer že od začetka septembra, ko mu je general Stanley McChrystal svetoval, naj v Afganistan napoti dodatnih 40.000 vojakov, razmišlja o prenovi vojaške strategije v tej državi. Poleg števila vojakov pa se poskuša Obama odločiti tudi o tem, koliko poudarka naj ameriške sile namenijo operacijam proti skrajnežem in talibom ter koliko iskanju pripadnikov Al Kaide.

Na včerajšnjem sestanku je administracija ameriškega predsednika tako razmišljala o več možnostih, in sicer o napotitvi dodatnih 20.000, 30.000 in 40.000 vojakov, čeprav naj ne bi bila nobena od obstoječih možnosti povsem po volji ameriškega predsednika.

Medtem pa je ameriški ambasador v Kabulu Karl Eikenberry na Belo hišo naslovil pismo, v katerem je ameriškega predsednika Obamo posvaril pred napotitvijo dodatnih vojakov v Afganistan. Eikenberry je poleg tega izrazil dvome o sposobnosti vlade predsednika Hamida Karzaja in opozoril na korupcijo v njenih vrstah.