Odločitev o lizbonski pogodbi bo sprejeta 3. novembra

Češko ustavno sodišče, ki je dopoldne v Brnu začelo z obravnavo zahteve po ustavni presoji skladnosti lizbonske pogodbe s češko ustavo, bo svojo odločitev sporočilo tretjega novembra.

Objavljeno
27. oktober 2009 08.16
Vaclav Klaus
Ma. J.
Ma. J.
Praga - Češko ustavno sodišče, ki je dopoldne v Brnu začelo z obravnavo zahteve po ustavni presoji skladnosti lizbonske pogodbe s češko ustavo, bo svojo odločitev sporočilo tretjega novembra. Zahtevo po ustavni presoji je konec septembra vložila skupina 17 evroskeptičnih senatorjev, ki trdijo, da bo lizbonska pogodba ustanovila "superdržavo" in na ta način škodovala češki suverenosti.


V Evropski uniji odločitev sodišča že nestrpno pričakujejo, saj je Češka edina članica sedemindvajseterice, ki nove pogodbe še ni ratificirala, sicer pa pričakujejo, da se bo češko ustavno sodišče odločilo v prid novi pogodbi. Na ta način bo usoda pogodbe le še v rokah češkega predsednika Vaclava Klausa, ki pa s podpisom odlaša že vse od začetka, v zadnjem času pa je začel ratifikacijo pogodbe pogojevati z izvzetjem Češke iz Listine temeljnih pravic. Klaus je sicer nedavno nakazal, da bo dokument vendarle podpisal.


Sicer pa pogodbi "grozijo" tudi britanski konservativci, ki v primeru zmage na volitvah prihodnje leto, in če pogodbe do takrat še ne bo ratificiralo vseh sedemindvajset članic EU, napovedujejo referendum.