Odločitev Obame o vojakih v Afganistanu znana pred 7. novembrom

Ameriški predsednik Obama se bo menda še pred drugim krogom predsedniških volitev v Afganistanu, ki so predvidene za 7. november, odločil, ali bodo ZDA v Afganistan poslale več svojih vojakov.

Objavljeno
21. oktober 2009 21.16
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Washington - Bela hiša je danes sporočila, da je "vsekakor mogoče", da bo ameriški predsednik Barack Obama še pred drugim krogom predsedniških volitev v Afganistanu, ki so predvidene za 7. november, sporočil, ali bodo ZDA v Afganistan poslale več svojih vojakov.

 

V ZDA že nekaj časa poteka žgoča razprava, ali v Afganistan poslati dodatnih od 10.000 do 40.000 vojakov, k čemur je nedavno v pismu pozval ameriški poveljnik v tej državi Stanley McChrystal. Ameriški predsednik Barack Obama naj bi odločitev sprejel kmalu, kako obsežna bo pošiljka vojakov v deželo pod Hindukušem pa se še ne ve.

 

Pri posvetovanjih Obame glede nove strategije v Afganistanu so pomembno vlogo igrale tudi avgustovske volitve v tej državi, ki so jih zaznamovale obtožbe o nepravilnostih. V torek se je afganistanska neodvisna volilna komisija odločila, da bo po volitvah 20. avgusta potreben drugi krog in da bo ta 7. novembra.

 

Bela hiša je doslej zatrjevala, da je Obamova odločitev oddaljena še več tednov, a njen tiskovni predstavnik Robert Gibbs je danes dejal novinarjem, da je mogoče, da bo predsednik države odločitev sprejel še pred drugim krogom volitev, na katerem se bosta pomerila dosedanji predsednik Hamid Karzaj in nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah. "Ne vem, kdaj bo odločitev, zato je vsekakor mogoče," je dejal Gibbs.