Odnosi med Kubo in ZDA se segrevajo

V Havani sta se sestala višji ameriški in kubanski diplomat, kar je bilo najvišje srečanje držav v zadnjih letih. Razpravljala sta o možnosti, da bi med državama ponovno stekla neposredno pošta.

Objavljeno
30. september 2009 11.53
Ma. J.
Ma. J.
Havana - Ameriške oblasti so potrdile, da se je v začetku tega meseca višji ameriški diplomat sestal s kubansko vlado, kar je bilo najvišje srečanje držav v zadnjih letih.

Diplomat State Departmenta Bisa Williams se je sestal z namestnikom kubanskega zunanjega ministra. Razpravljala sta o možnosti, da bi med državama ponovno stekla neposredno pošta. Ta je bila ukinjena leta 1963, zaradi česar mora vsa pošta preko tretje države, kar pa lahko traja več tednov.

Kljub temu, da že desetletja uveljavljeni ameriški embargo ostaja, so se napetosti med državama, odkar je ameriški predsednik Barack Obama januarja zasedel svoj položaj, nekoliko umirile. Obama je nakazal, da je pripravljen na odprt dialog s kubanskimi voditelji, ravno tako kot njegovi predhodniki pa je dejal, da namerava embargo popolnoma odpraviti šele tedaj, ko bo kubanska vlada sprejela določene pomembne ukrepe, kot je na primer izvedba demokratičnih volitev.

Na pogajanja z administracijo ameriškega predsednika je pripravljen tudi kubanski predsednik Raul Castro, toda pod pogojem, da Amerika ne postavlja nobenih predpogojev.