Odprava vizumov do božiča?

Evropski komisar za širitev Olli Rehn se je pozitivno odzval na predlog Slovenije za odpravo vizumov za Makedonijo, Srbijo in Črno goro še pred božičem. Ob božičnih praznikih potrebujemo dobro voljo.

Objavljeno
05. november 2009 19.23
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Bruselj - Evropski komisar za širitev Olli Rehn se je pozitivno odzval na predlog Slovenije za odpravo vizumov za Makedonijo, Srbijo in Črno goro še pred božičem. Ob božičnih praznikih potrebujemo dobro voljo in upam, da "bo takšna dobra volja izražena", je odgovoril na vprašanje, ali podpira predlog Slovenije.

A obenem je komisar Rehn poudaril, da bo seveda odločitev o tem, na kateri specifični datum bodo odpravljeni vizumi za državljane omenjene trojice, prepustil državam članicam EU. Opozoril je tudi, da je treba ob tem upoštevati še nekatera "pomembna praktična vprašanja".

 

Kot so danes sporočili z MZZ, je Slovenija na sredinem zasedanju delovne skupine za vizume na Svetu EU predlagala, da bi se brezvizumski režim za Makedonijo, Srbijo ter Črno goro začel izvajati že z 19. decembrom, da bi njihovi državljani v schengenski prostor lahko brez vizumov potovali že med božičnimi prazniki.

 

Predlog bo po navedbah MZZ v kratkem obravnaval še Evropski parlament. Države članice pa bodo o njem odločile konec novembra na zasedanju notranjih ministrov EU, ki bodo tudi predvidoma potrdili predlog Evropske komisije za odpravo vizumov za te tri države Zahodnega Balkana.

 

Evropska komisija je julija priporočila odpravo vizumov za Makedonijo, Srbijo in Črno goro z januarjem 2010. Za preostali državi v regiji, BiH in Albanijo, komisija vizumske liberalizacije še ni predlagala, ker po njeni oceni še nista bili zreli za ta korak.