Odstopil egiptovski premier Ahmed Šafik

Ahmed Šafik je odstopil s položaja egiptovskega premiera, je sporočil vrhovni svet egiptovskih oboroženih sil. Mesto predsednika vlade je svet ponudil nekdanjemu ministru za promet Esamu Šarafu.

Objavljeno
03. marec 2011 12.10
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Kairo - Ahmed Šafik je mesto v vladi prevzel tik pred odhodom egiptovskega predsednika Hosnija Bubaraka. Takrat je tudi obljubil, da bo sestavil novo vlado, ki jo zdaj zapušča. Opozicija je njegov odhod pozdravila.

Šafika je za premiera imenoval Mubarak kmalu po izbruhu protestov proti njegovemu režimu v poskusu, da bi nemire ustavil. Po odstopu je Mubarak oblast predal vrhovnemu svetu oboroženih sil - ta je zagotovil, da bo utrl pot izvoljenim civilnim oblastem, Šafik pa je ostal na čelu prehodne vlade.

Kljub Šafikovemu odstopu se bodo Egipčani jutri vnovič zbrali na starem prizorišču vzklikov po svobodi, pravicah in delu, na trgu Tahrir. A po pisanju dopisnika BBC Alastair Leithead so zdaj njihova mnenja deljena. Eni zahtevajo, da se s političnega odra umakne celotna Mubarakova zasedba, drugi pa pozivajo vlado, naj že začne s sprejemanjem ustavnih sprememb in s pripravo volitev.

Odstop Šafika je bila ena od prvih zahtev protirežimskih protestnikov, ki so z osrednjega kairskega trga Tahrir celotno vlado pozivali k odstopu. Po 18 dni trajajočih protestih je bil Mubarak 11. februarja prisiljen odstopiti. Z družino se je zatekel v priljubljeno letovišče Šarm el Šejk. Egiptovski generalni tožilec je v ponedeljek nekdanjemu predsedniku in njegovi družini prepovedal potovanja v tujino.