Odstopil glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat

Zaradi odgovornosti za razkritje dokumentov, ki spravljajo v zadrego palestinsko vlado, je danes odstopil je glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat. Palestinci pa so danes uradno napovedali, da bodo predsedniške in parlementarne volitve še pred septembrom.

Objavljeno
12. februar 2011 17.29
B.V., delo.si
B.V., delo.si
Ramala - Glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat je danes odstopil. Kot je pojasnil za francosko tiskovno agencijo AFP, se je za to odločil zaradi razkritij dokumentov na televizijski mreži Al Džazira. Televizijska mreža Al Džazira je namreč minuli mesec objavila zaupne dokumente, ki so razkrili, da so palestinske oblasti v tajnih pogajanjih z Izraelom močno popuščale, kar je palestinsko vodstvo spravilo v hudo zadrego.

Erekat je minuli teden Al Džaziro obtožil, da sodeluje v kampanji za strmoglavljenje palestinskih oblasti. Glavni pogajalec, ki je sodeloval v več krogih pogajanj z Izraelom, je prst usmeril v ZDA in judovsko državo, ki naj bi si po njegovem prizadevala za padec palestinske vlade, ker noče sodelovati na mirovnih pogajanjih, dokler Izrael ne ustavi gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu. Danes pa je dejal, da prevzema odgovornost za krajo dokumentov iz svoje pisarne. Predstavnik PLO Fawzi Barhum je za AFP izjavil, da ta poteza "dokazuje avtentičnost razkritih dokumentov".

Palestinci so danes uradno napovedali, da bodo predsedniške in parlementarne volitve še pred septembrom. Sekretar izvršnega odbora PLO Jaser Abed Rabo je različne palestinske stranke in gibanja pozval, naj svoje zadržke in nesporazume postavijo na stran in skupaj sodelujejo pri izvedbi volitev ter podprejo voljo palestinskega naroda. Gibanje Hamas se je na odločitev o pripravi volitev že odzvalo in jo označilo za nezakonito. Hamas "ne bo priznal te volitev ali izidov, ker povečujejo delitve in ne bodo služile interesom palestinskega naroda," je izjavil tiskovni predstavnik gibanja Favzi Barhum.