Odstopil iraški pravosodni minister

Iraški minister za pravosodje Hašim al Šibli je danes ponudil svoj odstop. V sektaškem obračunavanju je v Iraku danes umrlo najmanj 11 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih.

Objavljeno
31. marec 2007 16.35
žrtev eksplozije avtomobila bombe v Iraku
Bagdad - Iraški minister za pravosodje Hašim al Šibli je danes ponudil svoj odstop. Za ta korak se je odločil zaradi razhajanj z vlado in stranko Iraška nacionalna lista, ki ji pripada.

"Podal sem odstopno izjavo zaradi razlik z Iraško nacionalno listo, ki me je predlagala za to mesto, in zaradi razhajanj z vlado," je v telefonskem pogovoru pojasnil al Šibli. Pri tem ni navedel podrobnosti, do kakšnih razhajanj naj bi prihajalo.

Al Šibli naj bi v sporu z vlado glede nedavno sprejete odločitve o vrnitvi in plačilu odškodnine na tisoče Arabcem, ki so se v 80. letih prejšnjega stoletja preselili v z nafto bogato mesto Kirkuk na severu Iraka. Odločitev vlade po njegovem mnenju, pa tudi po mnenju nekateri članov omenjene stranke, ne rešuje ključnih vprašanj, vključno z vprašanji o vračanju premoženja.

Al šibli bo ministrske naloge opravljal do odločitve vlade glede njegove odstopa. Iraška nacionalna lista, ki jo vodi nekdanji iraški premier Ijad Alavi, ima v 275-članskem parlamentu 25 sedežev.

Eksplozije zahtevale 14 smrtnih žrtev

V nadaljevanju sektaškega obračunavanja je v eksplozijah treh avtomobilov bomb v Iraku danes umrlo najmanj 11 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih. Eksplozija v Bagdadu je zahtevala pet smrtnih žrtev, v kraju Hila je eksplozija zahtevala štiri smrtne žrtve, do tretje eksplozije avtomobila bombe pa je prišlo v bližini Kirkuka, kjer sta umrla dva civilista. V eksploziji bombe ob cesti južno od glavnega mesta so življenje medtem izgubili trije ljudje.

Po podatkih iraških varnostnih sil je eksplozija avtomobila bombe pred bolnišnico Al Sadr v Bagdadu poleg petih smrtnih žrtev zahtevala tudi 15 ranjenih. Bolnišnica se sicer nahaja na območju, ki je pogosta tarča napadov sunitskih upornikov.

V drugi eksploziji avtomobila bombe je prišlo v šiitskem mestu Hila, kjer sta bila med štirimi smrtnimi žrtvami tudi dva policista, ranjenih pa je bilo dvajset ljudi. V kraju Tuz Hurumatu v bližini Kirkuka je bilo po besedah predstavnika lokalnih policijskih sil poleg dveh mrtvih še enajst ranjenih.

V pretežno šiitskem mestu Suveira južno od Bagdada so bili med razstrelitvijo bombe ob cesti medtem ubiti trije civilisti, sedem pa je bilo ranjenih. V vrsti napadov upornikov in med drugim nasiljem je v Iraku v zadnjih štirih dneh umrlo že več kot 400 ljudi.