Odstopil okoljski svetovalec Baracka Obame

Svetovalec ameriškega predsednika za okoljsko politiko Van Jones je odstopil s položaja. Sporen je bil podpis peticije, kjer so podpisniki zahtevali preiskavo morebitne vpletenosti tedanje vlade v teroristične napade.

Objavljeno
06. september 2009 16.38
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Washington - Svetovalec ameriškega predsednika za okoljsko politiko Van Jones je odstopil s položaja. Za tako potezo se je odločil potem, ko so republikanci ostro kritizirali njegov podpis peticije, v kateri so podpisniki leta 2004 zahtevali preiskavo morebitne vpletenosti predstavnikov tedanje vlade v teroristične napade na ZDA septembra 2001.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je Jones pred dnevi za podpis peticije republikancem že opravičil in pojasnil, da vsebine peticije ob podpisu sploh ni dobro poznal. Očitno pa Jonesovo opravičilo republikancev ni zadovoljilo, saj so ga nato obtožili, da je bil v 90. letih član ene od levičarskih skupin, očitali pa so mu tudi nekatere grobe napade na republikanski tabor.

 

Jones je na kritike odgovoril z odstopom, ob tem pa je v pisni izjavil zapisal, da Republikanska stranka želi le preusmeriti pozornost od napovedane zdravstvene reforme v ZDA in prizadevanj za čistejše oblike energije. "Uporabljajo laži in diskreditirajo, samo zato, da bi preusmerili pozornost in razdelili javnost," je zapisal Jones.