Odstopil še en poljski duhovnik

Po nedeljskem odstopu varšavskega nadškofa Stanislawa Wielgusa zaradi sodelovanja s poljsko tajno policijo v času komunizma, je danes odstopil še en poljski duhovnik.

Objavljeno
08. januar 2007 19.50
Stanislaw Wielgus
Varšava/Bratislava - Potem ko je v nedeljo zaradi svojega sodelovanja s poljsko tajno policijo v času komunizma odstopil novi varšavski nadškof Stanislaw Wielgus, je danes iz podobnega razloga odstopil še en poljski duhovnik. Vatikan pa se je medtem distanciral od Wielgusa, ki ga je sicer sprva branil, ter sporočil, da o tej plati njegove preteklosti ni vedel ničesar.

Prelat katedrale v Krakovu Janusz Bielanski je kardinalu Stanisilawu Dziwiszu, dolgoletnemu osebnemu tajniku pokojnega papeža Janeza Pavla II., podal odstopno izjavo, ta pa jo je sprejel. Gre že za drugega visokega člana poljske duhovščine v dveh dneh, ki je priznal sodelovanje z nekdanjo tajno policijo.

Wielgusovo priznanje tik po posvetitvi v nadškofa je poljsko javnost močno razburilo. Do njega je namreč prišlo po tem, ko je katoliška cerkev, ki je veljala za eno od trdnjav opozicije komunizmu, po letih molka lani priznala, da so njeni duhovniki sodelovali s tajno policijo.

Najvišji predstavnik katoliške cerkve na Poljskem, kardinal Jozef Glemp, ki ga je papež Benedikt XVI. zaprosil, naj do nadaljnjega še naprej opravlja položaj nadškofa, je medtem pod velikim javnim pritiskom, saj se je celo po Wielgusovem priznanju postavil v bran slednjemu. Če bi bilo po njegovem, bi bil Wielgus nadškof, je dejal v nedeljo pred verniki, medtem ko se zdi večini poljskih katolikov nesprejemljivo, da je njihov duhovni voditelj sodeloval s tajno službo.

Razburjena tudi sosednja Slovaška

Vedenje katoliških duhovnikov pa buri duhove tudi v sosednji Slovaški, kjer je nadškof Jan Sokol obdobje avtoritarne vladavine nacističnega kolaboranta, duhovnika Jozefa Tisa, med drugo svetovno vojno opisal kot obdobje blagostanja ter s tem razburil predvsem judovsko in romsko skupnost. Slovaški premier Robert Fico se je od Sokolove izjave distanciral. "Tiso je bil odgovoren za deportacijo 70.000 slovaških Judov in za zatiranje slovaškega odporniškega gibanja".