Odstopila kirgizistanska vlada

Kirgizistanski premier Feliks Kulov in njegov kabinet sta predsedniku Kurmanbeku Bakijevu podala odstopne izjave v želji, da bi omogočila uveljavitev nove ustave.

Objavljeno
19. december 2006 18.00
V spopadih med policijo in privrženci opozicije je življenje izgubilo najmanj 10 ljudi, 200 pa so jih aretirali
Biškek - Kirgizistanski premier Feliks Kulov in njegov kabinet sta danes v skladu z novo ustavo predsedniku Kurmanbeku Bakijevu podala odstopne izjave. S tem želijo omogočiti uveljavitev nove ustave, je v pogovoru za nacionalni radio povedal Kulov. Po novem bo namreč premiera in vlado imenoval parlament in ne več predsednik.

Najasna izvedba parlamentarnih volitev

Predsednik Bakijev je odstop vlade sprejel, ministri pa bodo kot vršilci dolžnosti svoje funkcije opravljali do imenovanja nove vlade.
Kulov je pojasnil, da želi vlada z odstopom "pospešiti nove parlamentarne volitve". Vendar so se na pogajanjih o ustavi dogovorili, da bo parlament v sedanji sestavi deloval do konca mandata, ki se mu izteče leta 2010, zato ni jasno, kako naj bi odstop vlade pripeljal do predčasnih parlamentarnih volitev.

Parlament sam tudi ne vidi razlogov za razpustitev vlade, je povedal njegov predsednik Kubaničbek Isabekov. 38 od 75 poslancev je namreč na izrednem zasedanju odločilo, da bo parlament normalno nadaljeval z delom. Parlament skušajo izkoristiti kot grešnega kozla, pa je menil opozicijski poslanec Duronbek Sadirbajev.

Novo ustavo, ki omejuje pooblastila predsednika države, je Bakijev podpisal 9. novembra po tednu dni demonstracij privržencev vlade in opozicije. Ti so v nasprotnem primeru zahtevali predsednikov odstop zaradi neizpolnjenih obljub o reformah.
Oblikovanje vlade v skladu z novo ustavo ni več predsednikova naloga, ampak parlamenta, prav tako pa so bolj omejena predsednikova pooblastila pri razpuščanju parlamenta.