Odvetnik: Vse kaže, da je Breivik nor

Napadalec iz Osla je menda pričakoval, da ga bodo med napadom ubili. Bil je zelo presenečen, ker ga niso ustavili že prej.

Objavljeno
26. julij 2011 09.50
Posodobljeno
26. julij 2011 09.57
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Oslo − Odvetnik domnevnega množičnega morilca Andersa Behringa Breivika, Geir Lippestad, je svojo stranko danes opisal kot zelo hladno. Kot je dejal, vse kaže na to, da je napadalec nor, zato ga bodo pregledali zdravniki, ki bodo ocenili njegovo duševno zdravje. »Prepričan je, da se odvija vojna, in misli, da lahko v vojni počneš takšne stvari, ne da bi za to odgovarjal,« je dejal Lippestad. Dodal je, da Breivik sovraži vse, ki verjamejo v demokracijo. Na vprašanje, ali je strelec pokazal kaj obžalovanja zaradi svojih večinoma mladoletnih žrtev, je odvetnik odgovoril, da ne.

Lippestad, sicer član laburistične stranke, katere podmladek na otoku Utoya je napadel Brievk, je še povedal, da je njegova stranka pričakovala, da ga bodo med napadom ubili, in bil zelo presenečen, ker ga niso ustavili že prej. Ponovil je, da sta na Norveškem še dve celici, več pa jih je menda v tujini.

Brievika čaka še več zaslišanj

Na včerajšnjem prvem zaslišanju za zaprtimi vrati se je domnevni množični morilec izrekel za nedolžnega, kar mu bo omogočilo nadaljnja zaslišanja in priložnost, da, čeprav posredno, znova nagovori javnost. Že včeraj je sicer povedal, da je hotel z napadoma Norveško in zahodno Evropo rešiti marksistične in muslimanske kolonizacije. Laburistično stranko, katere mladinski tabor je napadel, je obtožil množičnega uvoza muslimanov in pojasnil, da ji je z napadom hotel zadati kar največ škode.

Predsedujoči sodnik Kim Heger je po zaslišanju povedal, da so osumljenca obtožili terorističnih dejanj. Kot je dodal, ga bodo v popolni osami, torej brez obiskov, pisem in pogovorov z mediji, zadrževali štiri mesece, skupaj pa bo v priporu preživel osem mesecev.

Nekdanja mačeha: Bil je povsem normalen Norvežan

Nekdanja mačeha Andersa Behringa Breivika je povedala, da je bil napadalec iz Osla »povsem normalen Norvežan«. Tove Oevermo, ki se je od Breivikovega očeta ločila še v času, ko je bil njegov sin najstnik, je povedala, da njegovo vedenje »nima nikakršnega smisla«. Z Andersom je ostala v stiku tudi po ločitvi od njegovega očeta. »Opazila nisem nikakršnega znaka, ki bi razkrival njegovo pravo osebnost ... Povsem sem pretresena,« je povedala za ameriško tiskovno agencijo AP.

»Nevarnemu« zaporniku lahko kazen večkrat obnovijo

Domnevnemu množičnemu morilcu za storjena dejanja grozi 21 let zapora, čeprav je oblastem povedal, da je za rešetkami pripravljen preživeti vse življenje. V skladu z norveškimi zakoni je 21 let zapora namreč največ, kar mu lahko dodelijo, čeprav pa obstaja še ena možnost: zaporniku, ki po mnenju sodišča predstavlja nevarnost družbi, lahko zaporno kazen večkrat obnovijo.

Norveška policija razmišlja tudi o tem, da bi napadalca obtožila zločinov proti človečnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen do 30 let.

Napadalec uporabil tudi nelegalne »dum-dum naboje«

Policija meni, da je Breivik kljub njegovim zapisom v 1500 straneh dolgem manifestu, v katerem trdi, da pripada moderni skupini križarjev, deloval sam. Kljub temu še niso povsem izključili možnosti, da je imel pomagače, saj jih je na to možnost včeraj opozoril tudi sam osumljenec, ki je na zaslišanju povedal, da sta v njegovi organizaciji obstajali še »dve celici«.

Po podatkih oblasti je Breivik v strelskem napadu sicer uporabil dve vrsti orožja − obe je menda kupil legalno. Zdravnik, ki je oskrboval ranjence, je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da je uporabil tudi nelegalne »dum-dum naboje«, ki so zasnovani tako, da se ob stiku s tarčo razletijo in tako povzročijo kar največ škode.