Odvzeli državljanstva več sto bivšim islamskim borcem

Oblasti BiH so odvzele državljanstva 330 ljudem, večinoma bivšim mudžahidom, islamskim borcem, ki so se na strani muslimanskih sil borili med vojno v državi med letoma 1992-1995.

Objavljeno
11. januar 2007 16.37
Sarajevo - Oblasti Bosne in Hercegovine so po reviziji tisoč državljanstev odvzele državljanstva 330 ljudem, večinoma bivšim mudžahidom, islamskim borcem, ki so se na strani muslimanskih sil borili med vojno v državi med letoma 1992-1995, je povedal predstavnik oblasti. Vjekoslav Vukovič, vodja komisije, ki izvaja revizijo državljanstev, je dodal, da gre večinoma za ljudi iz azijskih in afriških držav, komisija pa mora preučiti še 500 primerov.

Odvzem (ne)zakonitih državljanstev?

Pojasnil je, da so nekatera državljanstva odvzeli, ker so jih posamezniki pridobili na nezakonit način med ali po vojni, ne da bi izpolnjevali pogoje ali predložili ustrezne dokumente.

Vlada BiH je komisijo ustanovila marca lani, njena naloga pa je, da do februarja letos opravi revizijo 1500 državljanstev, ki so bila podeljena od leta 1991. Večinoma gre za muslimane, več kot polovica pa jih je arabskega porekla. Gre za ljudi, ki so sodelovali v vojni ali so bili dejavni v islamskih človekoljubnih organizacijah.

Med vojno se je na strani muslimanskih sil borilo tudi več sto mudžahidov, islamskih borcev, ki so bili večinoma arabskega porekla. V skladu z Daytonskim mirovnim sporazumom iz leta 1995 bi morali oditi iz države, a so nekateri ostali in dobili državljanstvo. Nekateri so ga dobili zaradi vojnih zaslug, nekateri pa zaradi porok z domačinkami.