Grška pobuda za referendum »presenetila celo Evropo«

Šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, meni, da bi lahko padec referenduma sprožil bankrot Aten.

Objavljeno
02. november 2011 12.19
Posodobljeno
02. november 2011 12.36
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Potem ko je grški premier Jorgos Papandreu napovedal razpis referenduma o dogovoru za celovito rešitev evra, ki so ga voditelji EU dosegli 27. oktobra, kritike na račun Aten dežujejo iz vseh koncev sveta. Svet ob tem območje evra poziva, naj dogovor implementira čim prej, piše Slovenska tiskovna agencija.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta v skupni izjavi izpostavila, da imata polno zaupanje v Grčijo, »da bo spoštovala sprejeti dogovor«. Šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker je menil, da bi lahko padec referenduma sprožil bankrot Aten.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je povedal, da je referendum »presenetil celo Evropo«. Po njegovem mnenju so ukrepi, sprejeti na vrhu, edini, ki lahko rešijo Grčijo. Da na pogajanjih pred vrhoma s strani Grčije niso bili obveščeni o tej možnosti, so bili kritični tudi drugi evropski voditelji.

Kitajska: Naj se Evropa drži načrta

Uradni govorec kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei je dejal, da je Peking referendumsko napoved Grčije vzel na znanje, da pa upa, da se bo Evropa držala načrta in bo izvedla napovedane ukrepe za rešitev skupne evropske valute. Poleg tega je Hong znova opozoril na pripravljenost Kitajske na pomoč območju evra.

»Kitajska je pripravljena proučiti možnosti za sodelovanje v boju zoper dolžniško krizo,« je dejal in dodal, da bo država nadaljevala z velikimi naložbami na trg EU.

ZDA: EU mora implementirati dogovor

Da morajo države z evrom čim prej implementirati dogovor, sprejet na vrhu 27. oktobra, je po novici, ki je v ponedeljek prišla iz Aten in pretresla kapitalske trge, dejal tudi uradni govorec ameriškega predsednika Baracka Obame Jay Carney. »Dejstvo je, da ima območje evra dovolj zmogljivosti za spopad s krizo, za izhod iz nje pa mora nujno implementirati zelo pomembne rešitve, ki so jih voditelji sprejeli minuli teden,« je dodal Carney.

Japonska: Referendum ni del dogovora

Načrt Papandreua za izvedbo referenduma, ki ga je danes podprla tudi grška vlada, je »zmedel ljudi«, se je na dogajanje odzval japonski finančni minister Jun Azumi. Kot je spomnil, referendum ni bil del predhodnega dogovora. Z zmedo je tudi predstavnik japonske vlade namignil na paniko, ki je v torek zajela kapitalske trge. Borze po svetu so namreč zabeležile krepke padce.

Indija: sprejeti bo treba težke odločitve

Indijski premier Manmohan Singh je medtem poudaril, da je kriza območja evra glavni vir zaskrbljenosti za svetovno gospodarstvo. Po njegovih besedah sta vrhova EU in območje evra minuli teden pomagala obnoviti zaupanje vlagateljev, vendar pa bodo morali evropski voditelji narediti še več. »Sprejeti bo treba težke odločitve, in to hitro,« je navedel.