Ofenziva pakistanske vojske pregnala 22.000 ljudi

Pakistansko plemensko regijo Mohamand je v strahu pred spopadi vojaških sil in skrajnežev zapustilo že okoli 22.000 ljudi. Številni med njimi so zavetje poiskali v začasnih begunskih taboriščih, vladnih stavbah in šolah.

Objavljeno
04. februar 2011 14.38
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Pešavar - Po besedah prebivalcev regije, ki leži ob meji z Afganistanom ter že dolgo služi kot zavetje za talibe in pripadnike mednarodne teroristične mreže Al Kaida, vojaške sile s helikopterji že teden dni bombardirajo skrivališča domnevnih skrajnežev.

Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, ki se sklicuje na besede vladnega predstavnika na območju Roshana Khana Mehsuda, je vojska do sedaj ubila skoraj sto skrajnežev, nekaj izgub pa je utrpela tudi sama. Pakistanske oblasti so sicer zapečatile mejo z Afganistanom, na območje pa poslale okrepitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pakistanska vojska je v zadnjih treh letih na tem oddaljenem plemenskem območju izvedla več vojaških operacij, za katere trdi, da so bile uspešne. Kljub temu napadi skrajnežev in visoko število civilnih žrtev ostajajo del vsakdana, več sto tisoč prebivalcev območja pa se še vedno ni vrnilo na svoje domove.