Ogljikov dioksid iz Karlovačke pivovare povzročil smrt?

Prebivalec hrvaškega Karlovca, ki je bil v komi, odkar se je 23. februarja sprehajal ob potoku, v katerega je bližnja Karlovačka pivovara spustila večjo količino ogljikovega dioksida, je v ponedeljek zvečer umrl.

Objavljeno
20. marec 2007 15.32
Zagreb - Prebivalec hrvaškega Karlovca, ki je bil v komi, odkar se je 23. februarja sprehajal ob potoku, v katerega je bližnja Karlovačka pivovara spustila večjo količino ogljikovega dioksida, je v ponedeljek zvečer umrl, je danes sporočila karlovška policija.

Preiskava proti petim odgovornim

Preiskovalna sodnica je zaradi utemeljenega suma povzročanja splošne nevarnosti že odredila preiskavo proti petim odgovornim te druge največje hrvaške pivovarne, kot tudi proti podjetju samem, ki je v lasti nizozemskega Heinekena. Danes pa je napovedala, da bo odredila obdukcijo pokojnega, da bi ugotovili vzrok smrti.

Policija je napovedala, da bo kazensko ovadbo proti odgovornim iz podjetja danes dopolnila, ovadbo proti podjetju pa je napovedala tudi družina umrlega Zdravka Martinoviča, ki je bil 35 let zaposlen v pivovarni, preden se je leta 1999 upokojil. Pes, s katerim se je Martinovič 23. februarja sprehajal, je isti dan poginil ob omenjenem potoku. Kot so potrdili strokovnjaki, je poginil zaradi pomanjkanja kisika.

Kdo bo prevzel odgovornost?

Hrvaško državno tožilstvo sumi, da je eden od odgovornih, tehnični direktor pivovarne, ki je sicer madžarski državljan, od novembra lani zahteval izpustitev večje količine ogljikovega dioksida, potem ko je glavni inženir uredil, da je bil ves ogljikov dioksid, ki nastaja med fermentacijo piva, usmerjen v kanalizacijo in od tam v potok. Med osumljenimi so še odgovorna za varstvo pri delu ter vodja proizvodnje in njen namestnik, ker so dovolili nadaljevanje proizvodnje.

V Karlovački pivovari so v ponedeljek sicer usposobili naprave za rekuperacijo ogljikovega dioksida in uradno nadaljevali s proizvodnjo. Proizvodnjo so po omenjenem dogodku ustavili pred tednom dni, potem ko je inšpekcija za varstvo okolja začasno prepovedala uporabo pogona za fermentacijo.