Ognjeni zublji spet grozijo Kaliforniji

Kalifornijo so po samo nekajtedenskem premoru spet zajeli ognjeni zublji. Požari so že uničili več kot 30 kvadratnih metrov gozda, svoje domove pa je moralo zapustiti več kot tisoč ljudi.

Objavljeno
05. oktober 2009 18.30
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Washington - V ameriški zvezni državi Kalifornija po nekajtedenskem premoru znova divjajo gozdni požari, zaradi katerih je moralo domove zapustiti že več tisoč ljudi. V hribovitem območju vzhodno od Los Angelesa je zgorelo že več kot 30 kvadratnih kilometrov gozda in grmičevja, uničenih je bilo tudi več hiš.

Gasilci pri gašenju med drugim uporabljajo helikopterje, doslej pa naj bi imeli pod nadzorom le okoli 20 odstotkov požarov. Nekaj časa so imeli gasilci težave tudi z močnim vetrom, ki je razpihoval ogenj, vendar pa naj bi se veter kasneje polegel.

 

Po poročanju ameriške televizijske mreže CNN je v letoviškem mestu Wrightwood policija pozvala kakih 4000 ljudi, naj zaradi požarov zapustijo domove ali počitniška bivališča.

 

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger je zaradi požara v nedeljo razglasil izredne razmere.

 

Okolico Los Angelesa so požari prizadeli že v začetku septembra. V najhujših požarih v zgodovini tega območja je zgorelo okoli 600 kvadratnih kilometrov gozda in grmičevja, uničenih je bilo 60 hiš, ognjeni zublji pa so terjali tudi dve smrtni žrtvi.