Oklahomo stresel najmočnejši potres v zgodovini

Potres z močjo 5,6 po Richterjevi lestvici večje škode ni povzročil, ravno tako ni bilo poškodovanih

Objavljeno
06. november 2011 09.40
Posodobljeno
06. november 2011 09.47
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Oklahoma City − Ameriško zvezno državo Oklahoma je pozno sinoči stresel potres z močjo 5,6 po Richterjevi lestvici. Po poročanju lokalnih medijev je potres povzročil precejšnjo škodo, čeprav pa ameriška tiskovna agencija AP po drugi strani poroča, da so nekoliko poškodovane le nekatere cest, nastalo pa je tudi nekaj razpok v stavbah.

Najmočnejši potres, ki je kdaj koli stresel to zvezno državo, je bil od prestolnice, mesta Oklahoma City, oddaljen približno 72 kilometrov severovzhodno. Po podatkih ameriškega geološkega inštituta je bil epicenter potresa sicer le šest kilometrov vzhodno od mesta Sparks, na globini pet kilometrov. Tresenje tal so čutili vse do Teksasa ter zveznih držav Tennessee in Wisconsin.

V Oklahomi so se včeraj popoldne sicer večkrat zatresla tla − pred večernim potresom so o najmočnejšem sunku z magnitudo 4,7 poročali iz okolice mesta Praga.

Potresi so v zvezni državi Oklahoma sicer precej redki. Po podatkih ameriškega geološkega inštituta je zadnji potres Oklahomo stresel leta 1952 − potres z magnitudo 5,5 − pred tem pa leta 1882, torej še preden je Oklahoma leta 1907 postala zvezna država.

Sinočnji potres je bil sicer nekoliko manj silovit kot potres, ki je vzhodno obalo Združenih držav stresel konec avgusta. Potres z magnitudo 5,8, ki je stresel zvezno državo Virginia, so namreč čutili od Georgie pa vse do Kanade. O večji škodi niso poročali niti tedaj.