Okoljevarstveniki opozarjajo Nemce

Nemški okoljevarstveniki v zadnjih dneh pozivajo državljane, naj se odpovejo potovanju z letali in raje počitnikujejo doma, zato da bi prispevali k varovanju okolja.

Objavljeno
05. marec 2007 17.16
Berlin - Nemški okoljevarstveniki v zadnjih dneh pozivajo državljane, naj se odpovejo potovanju z letali in raje počitnikujejo doma, zato da bi prispevali k varovanju okolja. Nemčija, ki trenutno predseduje EU in skupini G-8, zagovarja odločen pristop k varovanju okolja in boju proti podnebnim spremembam.

Troge: etalo med poletom v jugovzhodno Azijo v zrak izpusti šest ton ogljikovega dioksida

Predsednik zvezne okoljske agencije Andreas Troge je opozoril, "da letalo med poletom v jugovzhodno Azijo v zrak izpusti šest ton ogljikovega dioksida, medtem ko se med vožnjo do Baltskega morja proizvede le 35 kilogramov tega toplogrednega plina".

Predsednik državnega potovalnega združenja Klaus Laepple pa je v zagovor izpostavil, da Nemci za potovanja zunaj države porabijo 60,5 milijarde evrov letno in s tem podpirajo mnogo gospodarstev v državah v razvoju. Nemci tudi ne morejo sami rešiti svetovnega okoljskega vprašanja, ampak je "potreben svetovni koncept za mednarodni letalski promet", so še dejali v združenju.

Nemški okoljski minister Sigmar Gabriel, najglasnejši zagovornik vodilne vloge Nemčije in Evrope v boju s podnebnimi spremembami, pa je pozive za odpoved poletom označil za škodljive razpravi o podnebnih spremembah, saj samo "povzročajo paniko med ljudmi".

Mediji in turistična industrija proti ekološkim opozorilom

Pozive nemških ekologov je državno potovalno združenje označilo za arogantne in nerealistične. Mediji so razpravo že označili za debato o "Syltu ali Sejšelih", s čimer so izpostavili nasprotje med hladnim nemškim severnomorskim letoviščem in rajskim otočjem v Indijskem oceanu.