Okoljski ministri EU podprli avstrijski embargo na GSO

Okoljski ministri Evropske unije, med njimi tudi slovenski resorni minister Janez Podobnik, so zavrnili zahtevo Evropske komisije, naj Avstrija odpravi embargo na uvoz gensko spremenjene koruze.

Objavljeno
18. december 2006 22.02
Bomo jedli oglate paradižnike?
Bruselj - Okoljski ministri Evropske unije, med njimi tudi slovenski resorni minister Janez Podobnik, so danes že drugič zavrnili zahtevo Evropske komisije, naj Avstrija odpravi embargo na uvoz dveh vrst gensko spremenjene koruze. Ministri so se odvzvali tako, rekoč da omenjeni ukrep ni v skladu s pravili svetovne trgovine. To je ugotovila Svetovna trgovinska organizacija (WTO). Slovenija je Avstrijo podprla, je povedal Podobnik.

Zahtevo Bruslja po odpravi uredbe o varnosti, s katero Avstrija od leta 1999 preprečuje uvoz koruze vrste MON 810 in T25, so danes podprle Velika Britanija, Nizozemska, Švedska in Češka. Vse druge, tudi Slovenija, pa so uporabo varnostnega določila podprle.

Slovenija podpira varnostno varovalko in pravico vsake države, da se odloči za prepoved uvoza, če presodi, da bi gensko spremenjeni organizmi škodili naravnemu okolju, je povedal generalni direktor direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor Radovan Tavzes. Slovenija doslej te klavzule ni uporabila, so še pojasnili v slovenski delegaciji.

Slovenski minister za okolje je odločanje o varnostni klavzuli opisal kot "pingpong med Evropsko komisijo in Svetom EU" ter dejal, da se bo zadeva sedaj spet vrnila na komisijo. Ministri so o tem vprašanju danes glasovali drugič, prvič so zahtevo Bruslja zavrnili junija lani.
Komisija je odpravo embarga zahtevala, potem ko je WTO nedavno odločila, da vrsta embargov na uvoz gensko spremenjenih organizmov ni v skladu s pravili svetovne trgovine, in potem ko je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) presodila, da je avstrijski embargo "znanstveno nevzdržen". Komisija je zahtevala, naj ministri o embargu odločajo s kvalificirano večino.