Okrepljena seizmološka aktivnost severozahodno od Zagreba

Območje severozahodno od Zagreba je tudi danes stresel potres, ki pa je bil nekoliko šibkejši od predhodnih štirih.

Objavljeno
28. avgust 2013 19.53
reu QUAKE-BRITAIN/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Zagreb - Hrvaški strokovnjaki poudarjajo, da je na območju severozahodno od Zagreba nekoliko okrepljena seizmološka aktivnost, kar pa ni nič nenavadnega, saj gre za enega najbolj potresno izpostavljenih delov Hrvaške.

Žarišče današnjega potresnega sunka magnitude 1,8 je bilo 18 kilometrov severozahodno od središča Zagreba, približno na enakem območju, na katerem so v minulih dneh že zabeležili več zmernih potresov. V žarišču je imel današnji potres jakost 2,5 do tri po Richterjevi lestvici.

Iz seizmološkega zavoda so sporočili, da so od ponedeljka zabeležili že nekaj deset potresov, med katerimi so bili trije nekoliko močnejši, večina pa je bila zelo šibkih.

Kot so poudarili, okrepljena seizmološka aktivnost v preteklih dneh ne pomeni nič, ker je območje severozahodne Hrvaške znano kot eno najbolj potresno izpostavljenih v državi. Razlogov za zaskrbljenost ni, saj podobne potrese v zavodu beležijo praktično vsak dan, zatrjujejo.

Kljub temu so potresni sunki magnitude med 2,5 in 3 prestrašili del prebivalcev na območju. Čutili so jih med drugim v Zagrebu, Samoborju in Zaprešiću.