Okupirajmo Portland: Še vedno smo tu

Kljub županovem odloku o izselitvi in okupaciji policije protestniki gibanja Okupirajmo Portland vztrajajo.

Objavljeno
14. november 2011 12.41
Posodobljeno
14. november 2011 13.20
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Portland, Oregon - V središču največjega mesta v ameriški zvezni državi Oregon je med protesti proti nasilju finančnega kapitalizma prišlo do izgredov. Portlandska policija je protestnike v osrednjem parku, ki je že več tednov njihovo šotorišče, obkolila, potem ko jim je župan Sam Adams ukazal, naj se do polnoči v soboto od tam umaknejo. Odloku so protestniki kljubovali. BBC poroča, da je policija v nedeljo priprla najmanj 15 protestnikov, tiskovna agencija AP 50.

»Razpravljali smo o prihodnjih načrtih, oni [policija] pa nas začne pretepati,« je dejal 27-letni Mike Swain. »Po mojem s tem zgolj izgubljajo čas in energijo«.

Policisti na konjih, ostali s pendreki so protestnike poskušali pregnati iz njihovega šotorišča. Prek megafonov so jim grozili, da bodo tiste, ki se bodo upirali, aretirali, piše AP.

»Takoj pridite! Policija čisti park!« so protestniki  gibanja Okupirajmo Portland včeraj pozvali na svoji spletni strani. Zaradi županovega obvestila o izselitvi se jim je pridružilo najmanj 5000 ljudi. Danes jih več deset tam še vedno vztraja. »Še vedno smo tu!« so danes zapisali.

Opozorila oblasti tudi v Oaklandu

Že tretjič v treh dneh je v nedeljo tudi oblast v Oaklandu (Kalifornija) protestnike gibanja Okupirajmo Oakland opozorila, da jih bo policija priprla, če ne bodo zapustili šotorišča. »Ne bodo nas odgnali,« so odločni protestniki.