Olmert bo razširil vlado

Izraelski premier bo koalicijo razširili na podlagi obstoječe koalicijske pogodbe, kar naj bi okrepilo občutek politične stabilnosti.

Objavljeno
11. oktober 2006 12.35
Ehud Olmert v Washingtonu
Tel Aviv - Izraelski premier Ehud Olmert je v torek zvečer napovedal, da bo razširil vladno koalicijo. Kot je dejal po srečanju z vodjem skrajno konservativne in judovskim naseljencem naklonjene stranke Izrael Bejtenu (Izrael naš dom) Avigdorjem Libermanom, bodo koalicijo razširili na podlagi obstoječe koalicijske pogodbe, to pa naj bi okrepilo občutek politične stabilnosti.

Podrobnosti Olmert ni navedel. Olmert in Lieberman sta se na srečanju dogovorila, da si bosta skupaj prizadevala za spremembo vladnega sistema in spis prve izraelske ustave. Lieberman si želi zamenjavo obstoječega parlamentarnega sistema v Izraelu za predsedniškega, saj naj bi ta prinesel večjo stabilnost izraelski politiki.

Olmertova koalicija ima trenutno v 120-članskem knesetu 67 poslancev, ki so razdeljeni med štiri struje - Olmertovo Kadimo z 29 člani, laburisti z 19, ultraortodoksno stranko Šas z 12 in upokojensko stransko s sedmimi mandati.

Liebermanova stranka, znana po svojih protiarabskih izjavah, ima 11 poslanskih sedežev. V luči morebitnega vstopa Izrael Bejtenu v vlado je prišlo do napetosti s Šasom, ki nasprotuje Liebermanovi ideji sekularne poroke. Predsednik Šas Eli Jišaj je sicer v torek izrazil pripravljenost za sodelovanje z Izrael Bejtenu. Negativno pa na to stranko gledajo laburisti, in sicer zaradi Liebermanovih desničarskih stališč.