Olmert na kitajski farmi

Izraelski premier Ehud Olmert je danes začel tridnevni obisk na Kitajskem, kjer se bo s kitajskimi voditelji pogovarjal predvsem o iranskem jedrskem vprašanju in dvostranskih trgovinskih odnosih.

Objavljeno
09. januar 2007 16.19
Izraelski premier Ehud Olmert je zagrozil z uporabo skrajnih sredstev v prihodnjih dneh
Peking - Izraelski premier Ehud Olmert je danes začel tridnevni obisk na Kitajskem, kjer se bo s kitajskimi voditelji pogovarjal predvsem o iranskem jedrskem vprašanju in dvostranskih trgovinskih odnosih. Olmert je obisk pričel na veliki farmi za pridelavo mleka, zgrajeni z izraelsko tehnologijo, kjer je zavihal rokave in pomolzel kravo.

Olmert se je nato odpravil na prizorišče prihodnjih olimpijskih iger v Pekingu, po ogledu modela olimpijske vasi in osrednjega stadiona pa je v knjigi gostov izrazil prepričanje, da bodo "igre v Pekingu zelo uspešne in bodo simbol prijateljstva in miru".

Po napovedih se bo Olmert kasneje danes sestal še s kitajskim ministrom za trgovino Bo Xilaijem, za sredo je napovedano srečanje s kitajskim premierom Wen Jiabaom, v četrtek pa naj bi se sestal s predsednikom Hu Jintaom, s katerim bo razpravljal o Iranu, palestinskem vprašanju, pa tudi o Siriji in Libanonu.

Olmertov obisk na Kitajskem, ki sicer zaznamuje 15 let diplomatskih odnosov med državama, je zadnji v okviru turneje izraelskega premiera po državah stalnih članicah ZN, pri katerih poskuša pridobiti podporo glede nasprotovanja iranskemu jedrskemu programu.

V nasprotju z obiski v Veliki Britaniji, Franciji in ZDA, Olmert na Kitajskem ne pričakuje pretiranega navdušenja za izraelske pozive k ostrejšim sankcijam proti Iranu, ki je sicer eden glavnih dobaviteljev nafte in plina Kitajski.