Olmert napovedal tristransko srečanje

Izraelski premier Olmert je ameriški državni sekretarki Riceovi obljubil, da se bo udeležil tristranskega srečanja z njo in palestinskim predsednikom Abasom.

Objavljeno
15. januar 2007 14.24
Condoleezza Rice in Ehud Olmert
Jeruzalem - Izraelski premier Ehud Olmert je ameriški državni sekretarki Condoleezzi Rice danes obljubil, da se bo udeležil tristranskega srečanja z njo in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, je danes sporočil Olmertov tiskovni predstavnik Jakob Galanti. Visoki predstavnik v delegaciji Riceove je medtem povedal, da bo do srečanja prišlo v prihodnjih tednih, pogovarjali pa se bodo o "političnih dejavnikih, ki naj bi vodili k oblikovanju palestinske države".

Galanti sicer ni povedal, ali je palestinska stran že pristala na srečanje. Riceova se je z Olmertom sestala davi v njegovi rezidenci v Jeruzalemu, novinarske konference po srečanju pa ni bilo.
Riceova se je v nedeljo zvečer v Amanu sestala z jordanskim kraljem Abdulahom II. Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, je kralj ZDA pozval, naj se bolj energično zavzamejo za oživitev pogajanj o oblikovanju neodvisne države.

Riceova v Egiptu

Riceova, ki je medtem iz Izraela danes prispela v Egipt, je v okviru svoje bližnjevzhodne turneje arabske države pozvala, naj podprejo novo strategijo ameriškega predsednika Georgea Busha za Irak, v skladu s katero naj bi v to državo poslali okoli 21.000 dodatnih vojakov.

Riceova se bo danes v Egiptu srečala z egiptovskimi in savdskimi predstavniki, dan kasneje pa se bo v Kuvajtu srečala z voditelji osmih arabskih držav. Te so medtem sporočile, da bodo njihove vlade podprle Washington pri reševanju iraške krize, v zameno pa pričakujejo okrepljena pogajanja med Izraelom in njegovimi arabskimi sosedami.

Izrael bo spet gradil na zasedenem ozemlju

Izraelska vlada je sicer danes objavila načrt za gradnjo 44 hiš v največji izraelski naselbini na zasedenem Zahodnem bregu Maleh Adumim, čeprav so predstavniki izraelske vlade Riceovi obljubil, da do tega ne bo prišlo. Zamrznitev gradnje naselbin na Zahodnem bregu je namreč ključna točka mirovnega načrta za Bližnji vzhod. "Gradnja 44 novih hiš v naselbini Maleh Adumim je še ena od izraelskih kršitev sporazumov, ki so jih podpisali s Palestinci," je poudaril nekdanji palestinski pogajalec Kalil Tofakdži.