Olmert ne bo sodeloval s palestinsko vlado

Izraelski premier Ehud Olmert je po sobotni potrditvi nove palestinske vlade napovedal, da z njo ne bo sodeloval. Medtem je predsedujoča EU Nemčija pozdravila novo vlado narodne enotnosti.

Objavljeno
18. marec 2007 17.15
Berlin/Washington/Rijad/Jeruzalem - Izraelski premier Ehud Olmert je po sobotni potrditvi nove palestinske vlade v palestinskem parlamentu mednarodno skupnost danes pozval, naj ne ukine gospodarske in finančne blokade palestinskih oblasti. Olmert je še napovedal, da z novo vlado narodne enotnosti ne bo sodeloval, ohranil pa bo stike s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Norveški premier Jens Stoltenberg pa je medtem nasprotno napovedal, da bo Norveška odpravila gospodarsko blokado palestinske vlade.

Izraelski premier Olmert je na rednem tedenskem zasedanju vlade izrazil upanje, da mednarodna skupnost ne bo podprla palestinske vlade in jo bo osamila, saj ne namerava izpolniti zahtev mednarodne skupnosti, med katerimi je poleg spoštovanja predhodnih sporazumov in obsodbe nasilja tudi priznanje Izraela.

Olmert je tudi zavrnil stike s katerimkoli članom palestinskega kabineta, med morebitnimi pogovori s predsednikom Abasom pa naj bi beseda tekla le o humanitarnih zadevah, saj po Olmertovih besedah resni mirovni pogovori zaradi Abasovega sodelovanja z vladajočim palestinskim gibanjem Hamas ne pridejo v poštev.

"Ne moremo vzdrževati odnosov z vlado ali njenimi ministri, če ta ne spoštuje pogojev mednarodne skupnosti in vidi nasilje kot svoj legitimen cilj," je še poudaril Olmert dan po potrditvi vlade narodne enotnosti, v kateri poleg neodvisnih članov sodelujejo tako člani Hamasa kot Abasovega Fataha.

Čeprav palestinska vlada v svojem programu ni nikjer izrecno napovedala priznanja Izraela in obsodbe nasilja, pa je norveški premier Jens Stoltenberg že napovedal umik politične in gospodarske blokade palestinskih oblasti, uvedene po Hamasovem prevzemu oblasti na začetku lanskega leta. Po besedah Stoltenberga je oblikovanje nove vlade "pogumna odločitev".

Nemčija pozdravlja Hanijevo vlado, ZDA razočarane nad njeno usmeritvijo

Predsedujoča Evropski Uniji Nemčija je v soboto pozdravila novo palestinsko vlado narodne enotnosti, ki jo je v soboto potrdil palestinski parlament, poudarila pa je, da EU kljub temu ne bo odpravila finančne blokade, uvedene po lanskem prevzemu oblasti s strani Hamasa. ZDA so medtem izrazile razočaranje nad usmeritvijo nove palestinske vlade, saj njene napovedane politike po mnenju Washingtona niso v skladu s pogoji mednarodne skupnosti.

Kot so sporočili iz Berlina, bo pomoč EU Palestincem še naprej omejena na neposredna sredstva za socialne projekte, dokler nova vlada narodne enotnosti ne bo oblikovala takšnega programa, ki bo izpolnil zahteve bližnjevzhodne četverice, in sicer priznanja Izraela, obsodbo nasilja in spoštovanje predhodnih sporazumov.

Da mora palestinska vlada izpolniti zahteve mednarodne skupnosti so poudarili tudi v Washingtonu, kjer so nad napovedano palestinsko politiko že izrazili razočaranje. Kakršnakoli nova palestinska vlada mora "obsoditi nasilje, priznati Izrael in spoštovati predhodne dogovore," je poudaril predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva dan potem, ko je palestinski premier Ismail Hanija v nagovoru v parlamentu poudaril, da imajo Palestinci legitimno pravico do upora in obrambe pred izraelsko agresijo.

Savdski kralj Abdulah, ki je minuli mesec v Meki gostil srečanje med Hanijo in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o oblikovanju palestinske vlade, pa je omenjenima palestinskima voditeljema medtem v telefonskem pogovoru po potrditvi vlade v soboto že čestital. Ob tem je izrazil upanje, da je oblikovanje vlade nov korak naprej v oblikovanju palestinske države in pri doseganju pravičnosti in miru v regiji.

Tokratna palestinska vlada narodne enotnosti je sicer že enajsta od oblikovanja palestinskih oblasti leta 1994 in prva, v kateri sodelujejo člani islamističnega gibanja Hamas in zmernega Fataha. Palestinski parlament je vlado v soboto potrdil z večino glasov, danes pa naj bi se že sestala na prvi seji.