Olmert pozval Kacava k odstopu

Izraelski premier Ehud Olmert je pozval k odstopu predsednika Mošeja Kacava, ki se brani pred obtožbami, da je posilil štiri ženske.

Objavljeno
24. januar 2007 21.02
zraelski predsednik Moše Kacav je predlagal svoj odhod na začasni dopust
Jeruzalem - Izraelski premier Ehud Olmert je danes pozval k odstopu predsednika Mošeja Kacava, ki se brani pred obtožbami, da je posilil štiri ženske. Ob takih obtožbah "ni dvoma, da predsednik ne more opravljati svoje funkcije in bi moral oditi", je dejal Olmert. Kacav se sicer brani, da gre za "strupene, grozne laži", je pa tudi sam napovedal, da bo odstopil, če bo formalno obtožen.

Sicer pa je Kacav danes na izraelski parlament naslovil pismo, v katerem je predlagal, naj mu kneset odobri odhod na začasni dopust. V skladu z izraelsko zakonodajo mora namreč pristojen odbor kneseta predsedniku države odobriti začasen dopust. V Kacavovem uradu pa primera še ne želijo komentirati.

Kacav je to sporočil potem, ko je izraelski generalni tožilec Menahem Mazuz v torek sporočil, da namerava zoper Kacava vložiti obtožnico zaradi suma, da je posilil štiri ženske, vse glasnejši so bili tudi pozivi k odstopu predsednika. O celotni zadevi naj bi Kacav drevi spregovoril na novinarski konferenci. Kacav sicer trdi, da je "žrtev prezira vredne klevetniške kampanje" in da se bo boril "do konca", da dokaže svojo nedolžnost.

Poslanka Meretza Zehava Galon je medtem menila, da bi moral Kacav odstopiti takoj po objavi namere tožilstva, da vloži obtožnico - torej že v torek - ter povedala, da njena stranka ne bo čakala na predsednikovo izjavo, temveč bo takoj pričela z zbiranjem podpisov za njegovo razrešitev.

Sodili mu bodo lahko šele po odstopu ali izteku mandata

Izraelski predsednik sicer v času mandata uživa imuniteto, soditi pa mu je mogoče šele po odstopu ali izteku mandata, kar se bo zgodilo letos. Kot so navedli v uradu tožilca Mazuza, je tožilstvo zbralo dovolj dokazov, ki podpirajo obtožnico proti Kacavu, med drugim zaradi posilstva, nadlegovanja, zlorabe oblasti, oviranja pravosodja in nezakonitega sprejemanja daril. Gre za najhujše obtožbe na račun kakega izraelskega voditelja, Kacav pa bo v primeru vložitve obtožbe prvi obtoženi izraelski predsednik.

Kacavov predhodnik Ezer Weizman je leta 2000, le malo pred iztekom predsedniškega mandata, odstopil, potem ko je generalni tožilec sporočil, da je nezakonito prejel za več kot 300.000 ameriških dolarjev daril od nekega francoskega milijonarja. Weizman sicer ni bil nikoli obtožen.