Olmert ukazal napad na Gazo

Palestinski uporniki so zagrozili z okrepitvijo raketnega obstreljevanja Izraela z območja Gaze, potem ko je izraelski premier Ehud Olmert zaukazal obnovitev napadov na območju Gaze.

Objavljeno
27. december 2006 22.05
V soboto sklenjeno premirje med Izraelom in Palestino še velja
Gaza/Ramala/Jeruzalem - Palestinski uporniki so danes zagrozili, da bodo okrepili raketno obstreljevanje Izraela z območja Gaze, potem ko je izraelski premier Ehud Olmert danes ukazal obnovitev napadov na območju Gaze zaradi več kot 60 raketnih napadov po podpisu premirja med stranema pred mesecem dni. Olmert je odločitev sprejel, ko sta bila v raketnem obstreljevanju s tega območja v Sderotu v torek ranjena dva Izraelca.

"Takoj prekinite napade na Zahodni breg in območje Gaze ali pa pričakujte več raket na Sderot in Aškelon," je na letaku zagrozilo oboroženo krilo Islamskega džihada, Brigade al Kuds, ki je poleg Brigad mučenikov Al Akse, oboroženega krila gibanja Fatah predsednika Mahmuda Abasa, prevzelo odgovornost za največ raketnih napadov na Izrael.

Pripadniki Brigad al Kuds Izraelu očitajo predvsem nadaljevanje aretacij s strani Izraela na Zahodnem bregu, kjer premirje ne velja, in streljanje izraelskih vojakov, ki so nameščeni ob meji na severu območja Gaze.

Olmert je odločitev o obnovitvi napadov na Gazo sprejel na današnjem nujnem varnostnem posvetu s poveljniki in visokimi predstavniki obrambnega ministrstva. Palestinska stran ni prekinila raketnega obstreljevanja, ki jo je obvezoval dogovor o prekinitvi ognja pred mesecem dni. Izrael je medtem umaknil svoje vojake z območja Gaze. Olmert je zato odredil napade na palestinske oborožene skupine, ki z območja Gaze izstreljujejo rakete na izraelsko ozemlje. Ob tem so iz Olmertovega urada sporočili, da bo Izrael še naprej spoštoval prekinitev ognja in sodeloval s palestinskimi oblastmi pri ukrepanju proti napadalcem.

Zajeti izraelski vojak je živ

Egiptovski zunanji minister Ahmed Abdul Gejt, ki se je mudil v Jeruzalemu na srečanju z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni danes povedal, da je izraelski vojak Gilad Šalit, ki so ga med junijskim obmejnim obstreljevanjem na območju Gaze zajeli palestinske enote, še živ. "Vemo, da je živ, in se trudimo, da bi dosegli njegovo izpustitev," je poudaril Gejt. Dodal pa je, da ne more zagotoviti, da bodo vojaka zagotovo izpustili.

Izraelski vojak se od junija še ni javil, izraelski predstavniki pa so že večkrat izrazili prepričanje, da je še živ. Palestinski uporniki, ki držijo Šalita v ujetništvu, medtem za izpustitev Izraelca zahtevajo izpustitev palestinskih ujetnikov s strani Izraela, Egipt pa je prevzel vlogo posrednika med Izraelom in palestinskim vladajočim gibanjem Hamas.

Izrael razmišlja o izpustitvi palestninskih zapornikov

Izraelski premier Ehud Olmert je sicer ta teden poudaril, da bo razmislil o izpustitvi nekaj od tisočih palestinskih zapornikov, ki naj bi pripomogla k izpustitvi Šalita.

Izrael prvič po letu 1992 odobril novo naselje ob reki Jordan

Izrael je v torek prvič po letu 1992 odobril gradnjo nove judovske naselbine na Zahodnem bregu. Odločitev obrambnega ministrstva, da prižge zeleno luč za izgradnjo 30 hiš, v katere se bodo vselili nekateri od tistih judovskih naseljencev, ki so morali lani zapustiti območje Gaze, je že vzbudila ogorčenje Palestincev in borcev za človekove pravice. Odločitev Izraela je danes kritizirala tudi Evropska unija in poudarila, da gre za kršitev mednarodnega prava.

"Predsedstvo EU ob novicah, da je izraelska vlada odobrila izgradnjo naselbine Maskiot na Zahodnem bregu, izraža globoko zaskrbljenost," je v današnji izjavi poudarila trenutno predsedujoča EU, Finska. "Tovrstni enostranski ukrepi so tudi nezakoniti v skladu z mednarodnim pravom," so še poudarili v Helsinkih, kjer so tudi ocenili, da je ta odločitev v nasprotju z zavezo Izraela v časovnem načrtu za Bližnji vzhod, ki je prvotno pozival k oblikovanju neodvisne palestinske države do konca leta 2005. Časovni načrt je oblikovala t. i. bližnjevzhodna četverica (ZDA, Rusija, EU in Združeni narodi).

Izrael je lani odstranil 21 judovskih naselbin na območju Gaze in od tam umaknil tako svoje naseljence kot vojake, s tem pa se je po 38 letih umaknil s tega območja. Po podatkih organizacije Peace Now, ki nasprotuje judovskim naselbinam, Izrael od leta 1992 doslej tudi ni odobril gradnje novih naselbin na Zahodnem bregu. Gradnja Maskiota naj bi se začela v naslednjih tednih in naj bi trajala dve do tri leta, šlo pa naj bi sicer le za uresničitev obljube, ki jo je prebivalcem Guš Katifa, do lani največje naselbine v Gazi, dal prejšnji izraelski obrambni minister Šaul Mofaz.

Palestinci so torkovo odločitev še posebej ostro kritizirali v luči sobotnega srečanja palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in izraelskega premiera Ehuda Olmerta, njunega prvega uradnega srečanja po več kot pol leta. "Obsojamo to dejanje in to odločitev, še posebej ker prihajata po tem, ko se je izraelska stran zavezala, da bo ustavila vse enostranske ukrepe," je povedal glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat. Kot je še dejal, "mora Izrael izbrati med mirom in naselbinami, saj z naselbinami miru ne bo".