Omejili bodo izpuste CO2 iz avtomobilov

Evropska komisija je predstavila strategijo o izpustih toplogrednih plinov v cestnem prometu, s katero želi izpuste CO2 iz novih avtomobilov do leta 2012 omejiti na 120 gramov na kilometer.

Objavljeno
07. februar 2007 15.01
Z onesnaževanjem dvigamo temepraturo zraka
Bruselj - Evropska komisija je danes predstavila dolgo pričakovano strategijo o izpustih toplogrednih plinov v cestnem prometu, s katero želi izpuste ogljikovega dioksida (CO2) iz novih avtomobilov do leta 2012 omejiti na 120 gramov na kilometer. Proizvajalci avtomobilov bodo morali izpuste zmanjšati na 130 g/km, preostalih 10 g/km pa naj bi prispevala večja učinkovitost klimatskih naprav, večja uporaba biogoriv ter drugi ukrepi.

Predlog strategije sta danes v Bruslju predstavila komisar Dimas, ki obvezujoč zakonodajni predlog glede emisij pričakuje še v tem letu, ter komisar za podjetništvo in industrijo Günter Verheugen. Evropska komisija naj bi predlog predstavila že pred časom, vendar do kompromisa glede še dovoljenih emisij CO2 za nove avtomobile ni prišlo.

Verheugen je danes dejal, da komisija ni popustila pritiskom industrije, ampak da se je postavila na stran proizvajalcev manjših in čistejših avtomobilov, ki se vedno bolj soočajo s konkurence izven EU. "Čistejši avtomobili bodo industrijo spodbujali k investicijam, od tega pa bodo imeli koristi potrošniki," je menil. Komisar Dimas pa je dodal: "Stroški za čistejše avtomobile bodo več kot uravnoteženi z manjšo porabo goriva. Tako se bo potrošniku na dolgi rok splačalo kupiti okolju bolj prijazen avto."

Merklova v bran nemški avtomobilski industriji

Da gre za resno in sporno zadevo, kaže tudi to, da se je v razpravo vključila sama nemška kanclerka in trenutno predsedujoča EU Angela Merkel . Izjavila je, da si bo Nemčija prizadevala za zniževanje CO2, vendar po posameznih segmentih in ne skozi splošne omejitve za celotno avtomobilsko industrijo. Na ta način je kanclerka podprla nemško avtomobilsko industrijo, saj prav ta proizvaja močnejše avtomobile, ki bodo glede omejitev najbolj na udaru.