OPCW: Sirija začela pošiljati podatke o kemičnem orožju

Iz organizacije OPCW so še sporočili, da so prestavili za v nedeljo predvideno zasedanje o sirskem kemičnem orožju.

Objavljeno
20. september 2013 17.05
TOPSHOTS-SYRIA-CONFLICT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask, Haag - Iz Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so danes sporočili, da so iz Damaska začeli prihajati dokumenti o količini in vrsti kemičnega orožja, ki je v lasti režima Bašarja al Asada. Več informacij o sirskem kemičnem arzenalu pričakujejo v prihodnjih dneh.

Sirija je morala podatke o kemičnem orožju posredovati v skladu z dogovorom, ki sta ga pred tednom dni v Ženevi sklenila ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Končni cilj dogovora je uničenje celotnega sirskega kemičnega arzenala do sredine drugega leta.

Izvršni svet organizacije OPCW, ki skrbi za spoštovanje konvencije o prepovedi kemičnega orožja, h kateri je pred kratkim pristopil tudi Damask, bi moral o dogovoru o Siriji razpravljati v nedeljo, a so danes znova sporočili, da srečanje prestavljajo na naslednji teden. OPCW razlogov za ponovno prestavitev ni navedel, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki navaja anonimni diplomatski vir, pa se ZDA in Rusija še niso dogovorili o osnutku besedila, o katerem bi morali razpravljati.

Kot smo že poročali, mora sirski predsednik Bašar al Asad do sobote pripraviti deklaracijo o vsebini in količinah kemičnega arzenala. Do novembra naj bi v državo prišli inšpektorji OPCW, vse zaloge naj bi uničili do sredine prihodnjega leta. Po splošnem prepričanju ima Asad približno tisoč ton sarina, iperita in drugih bojnih strupov ter potrebno strelivo za njihovo uporabo. Po ameriških podatkih obstaja najmanj 45 mest, povezanih s kemičnim orožjem, vsaj polovica jih vsebuje dovolj količin za takojšnjo uporabo.

Islamistični uporniki in Svobodna sirska vojska sklenili premirje

Po ostrih spopadih za mesto Azaz blizu sirske meje s Turčijo sta skupina islamistov in pripadniki Svobodne sirske vojske dosegli dogovor o prekinitvi ognja. Pred tem je Islamistični državi v Iraku in Siriji (ISIS) v sredo uspelo zavzeti mesto. Gre za zadnjega v nizu vse pogostejših spopadov med islamisti in drugimi uporniškimi skupinami v državi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Poleg prekinitve ognja dogovor med uporniškima skupinama vsebuje tudi izpustitev ujetnikov, ki sta jih strani zajeli med spopadi v sredo, v roku 24 ur ter vrnitev zaseženih dobrin.

Dogovor med skupinama je izpogajala skupina Liva al Tavhid, močna uporniška brigada, zvesta Svobodni sirski vojski, ki je v četrtek v mesto poslala svoje pripadnike, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Skupina bo sedaj tudi poskrbela za vzpostavitev tamponske cone med stranema.

V zadnjih mesecih so se okrepile napetosti med nekaj najbolj uveljavljenimi uporniškimi skupinami in ISIS, še posebej na severu Sirije, kjer opozicija nadzoruje obsežna območja.

Več lokalnih skupin ISIS zameri nadzor nad vse večjim delo ozemlja, redno oskrbo z orožjem, pa tudi brutalnost, ki jo nasprotniki pogosto primerjajo z režimsko. ISIS po drugi strani obtožuje upornike, povezane s Svobodno sirsko vojsko, da sodelujejo z Zahodom in so »heretiki«, še poroča STA.