Opotekanje na robu državljanske vojne

Navkljub vse glasnejšim zahtevam mednarodne skupnosti se je režim v Damasku odločil za zaostrovanje obračuna z opozicijo.

Objavljeno
15. november 2011 19.56
Posodobljeno
15. november 2011 20.33
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika
Damask − Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada se je očitno odločil, da ne bo popustil pod naraščajočim mednarodnim pritiskom zaradi krvavega obračunavanja z opozicijo. Začetek tedna je tako zaznamovalo najhujše nasilje od začetka protestov proti Asadovi vladavini, vse pogostejša poročila o spopadih pa grozijo z izbruhom državljanske vojne.

Ponedeljek se bo, če držijo poročila aktivistov s terena, vpisal v zgodovino kot eden od najbolj krvavih dni v že osemmesečnih prodemokratičnih protestih v Siriji. Po navedbah organizacije Sirski observatorij za človekove pravice je bilo samo na ta dan ubitih več kot 70 ljudi, največ življenj pa je zahteval spopad med vladnimi silami in oboroženimi dezerterji v južni provinci Dara. V napadu slednjih na vojaški konvoj je bilo ubitih 34 vojakov in 12 napadalcev, incident, ki še zdaleč ni osamljen, pa jasno kaže, da enosmerno nasilje vladnih enot čedalje hitreje prerašča v oboroženi spopad sprtih strani.

Žrtve so v ponedeljek preštevali tudi drugod po jugu države, krvavo pa je bilo še v mestu Homs, enem izmed središč upora, kjer so bili ubiti najmanj štirje civilisti; v tamkajšnjo bolnišnico so včeraj pripeljali še 19 neidentificiranih trupel, prodemokratični aktivisti pa se bojijo, da gre za aretirane protestnike. Dogodki zadnjih dni kažejo, da se Asadov režim očitno ne misli ukloniti vse glasnejšim mednarodnim pozivom k ustavitvi nasilja in dialogu z opozicijo. Nasprotno, razmere so se še zaostrile, to pa prav gotovo ne bo prepričalo voditeljev članic Arabske lige v umik konec prejšnjega tedna dogovorjenih sankcij proti Damasku.

Ultimat se izteče danes

Arabske države so namreč svojo sobotno odločitev o zamrznitvi članstva Sirije v omenjeni organizaciji, ki so jo podkrepile še z grožnjo s političnimi in ekonomskimi sankcijami ter pozivom članicam k zaprtju diplomatskih predstavništev v Damasku, navezale na (ne)izpolnjevanje pogojev mirovnega načrta, v katerega so sirske oblasti privolile na začetku meseca. Takrat se je Asadov režim zavezal k ustavitvi nasilja nad protestniki, umiku vojske iz mest, osvoboditvi tisočev civilistov, ki so se od začetka pomladnega vrenja znašli v vladnih ječah, in začetku dialoga z opozicijo. Namesto umirjanja razmer pa se je represija odtlej le še zaostrila, ubitih je bilo na stotine ljudi, Arabska liga pa je izgubila vero v iskrenost Asadovega režima.

Njen ultimat za izpolnitev zahtev se izteče jutri, ko se bodo zunanji ministri arabskih držav znova sešli v maroški prestolnici Rabat, kjer jim, sodeč po zadnjih novicah iz Sirije, ne bo preostalo drugega, kakor da potrdijo napovedane kazenske ukrepe. Od njihovega zasedanja si sicer veliko obeta sirska opozicija, združena pod plaščem Sirskega narodnega sveta (SNS) s sedežem v Turčiji, ki upa, da ji bo uspel korak naprej v prizadevanjih za mednarodno priznanje statusa legitimnega predstavnika sirskega ljudstva, podobnega tistemu, ki si ga je med državljansko vojno v Libiji priboril tamkajšnji »uporniški« narodni svet. K temu je mednarodno skupnost včeraj pozval tudi kuvajtski parlament.

Po mnenju analitikov pritisk Arabske lige na Damask kaže, da večina arabskih voditeljev ne verjame več v politično preživetje sirskega predsednika in njegovega režima. Temu je s ponedeljkovim nedvoumnim pozivom k Asadovemu odstopu pritrdil tudi jordanski kralj Abdulah II. – besni provladni demonstranti so se kmalu za tem znesli nad stavbo jordanskega veleposlaništva v sirskem glavnem mestu –, turški premier Recep Tayyip Erdogan pa je danes ostro navrgel, da sirskemu režimu kratko malo ne kaže več zaupati. Ostri toni bržkone napovedujejo, da se bodo arabske države in Turčija kmalu pridružile Zahodu, ki je že pred časom uvedel sankcije proti Siriji.

Kljub čedalje večji mednarodni izolaciji se Asadov režim brez odločnejše podpore opoziciji od zunaj – morebitno vojaško posredovanje za večino zahodnih držav (še) ne pride v poštev – več kot očitno ne bo hitro poslovil, zaostrovanje razmer na terenu pa vse bolj grozi z izbruhom državljanske vojne, ki bi lahko zaradi velikega števila vpletenih akterjev kaj hitro zanetila regionalni požar.