Opozorilo Hrvaški glede ERC

Evropski komisar Olli Rehn je Hrvaško pozval k spoštovanju njenih obvez glede ekološko-ribolovne cone in izogibanju enostranskih ukrepov.

Objavljeno
12. december 2006 11.20
Hrvaška zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović
Bruselj - Hrvaška se o ekološko-ribolovni coni v Jadranu (ERC) pogovarja z vsemi zainteresiranimi stranmi, sta v ponedeljek zvečer na novinarski konferenci v Bruslju potrdila evropski komisar za širitev Olli Rehn in hrvaška ministrica za zunanje zadeve in evropske integracije Kolinda Grabar-Kitarović. "Verjamem, da bodo določene odločitve o tem sprejete kmalu," je dejala hrvaška ministrica.

"Hrvaška kot odgovorna država kandidatka sproti obvešča države članice in komisijo, pogovori so v teku in verjamem, da bodo določene odločitve o tem sprejete v kratkem," je dejala Grabar-Kitarovićeva glede sporne cone v Jadranu.

Tudi komisar Rehn je potrdil, da pogovori vpletenih strani potekajo, ter izrazil prepričanje, da se bo mogoče izogniti enostranskim odločitvam in probleme rešiti v "dobrososedskem duhu". Komisar je prav tako ponovil, da se od Hrvaške pričakuje spoštovanje zavez in izogibanje enostranskim potezam glede tega vprašanja.

Hrvaška ministrica in komisar za širitev sta pogovore o ERC komentirala na novinarski konferenci v Bruslju, potem ko je Hrvaška ob robu zasedanja zunanjih ministrov začasno zaprla novo poglavje v pristopnih pogajanjih z EU ter si tako utrla pomemben korak naprej na poti v unijo, po kateri je doslej stopala vzporedno s Turčijo.

V Bruslju poudarjajo, da mora Hrvaška spoštovati obveze glede ERC iz zapisnika srečanja državnih sekretarjev Hrvaške, Slovenije in Italije 4. junija 2004 v Bruslju. Takrat se je namreč zavezala, da bo uveljavljanje ERC v primeru Slovenije in Italije odložila, dokler ne bo sklenjen "skupen dogovor v duhu EU", ki bo upošteval interese vseh sosednjih držav članic povezave.

Dogovor je omenjen tudi v sklepih zasedanja Evropskega sveta junija 2004, in sicer v tistem delu, ki se nanaša na podelitev statusa kandidatke Hrvaški za članstvo v EU in na začetek pristopnih pogajanj z EU v začetku leta 2005.