Opravičila in svarila iz Damaska

Ogorčenje Damaska zaradi sklepa Arabske lige o zamrznitvi sirskega članstva se še ni poleglo.

Objavljeno
14. november 2011 19.12
Posodobljeno
14. november 2011 19.39
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika
Damask − Zunanji minister Valid Moalem se je sicer opravičil za uničevalne pohode besne množice provladnih protestnikov nad tuja diplomatska predstavništva, hkrati pa je odločitev arabskih držav označil za »nevaren korak«.

Sobotna odločitev Arabske lige kaže, da režim sirskega predsednika Bašarja al Asada hitro izgublja zaveznike. Regionalna organizacija je zadala boleč udarec Damasku šele po propadu mirovnega načrta za ustavitev osem mesecev trajajočega nasilja, v katerega so sirske oblasti privolile pred dvema tednoma, a je temu sledil še srditejši obračun s protestniki. Arabska liga se je zato odločila zamrzniti sirsko članstvo v organizaciji, če Damask do srede ne bo izpolnil vseh zahtev, zapisanih v sporazumu.

V tem primeru mu grozijo tudi gospodarske in politične sankcije, članice organizacije pa bodo razmislile še o priznanju opozicijskega zavezništva Sirski narodni svet (SNS).

»Odločitev o zamrznitvi članstva je nezakonita,« je na tiskovni konferenci opozoril sirski zunanji minister Valid Moalem in namignil, da za njo stojijo ZDA, »neuradna članica« Arabske lige. V Damasku so sicer že v nedeljo pozvali k izrednemu zasedanju arabskih držav, v Sirijo pa so povabili opazovalce Arabske lige. Popuščanje še pred kratkim povsem brezkompromisnega režima kaže, da se Asad dobro zaveda nevarnosti popolne mednarodne izolacije in morebitne ponovitve libijskega scenarija, čeprav je minister Moalem zavrnil možnost tujega vojaškega posega z obrazložitvijo, da tega ne bosta dovolili Kitajska in Rusija.

Dogodki zadnjih dni bodo bržkone prinesli tudi popolno ohladitev odnosov Asadovega režima s Turčijo. Nad odločitvijo Arabske lige ogorčeni provladni protestniki so se namreč v soboto in nedeljo znesli tudi nad diplomatskimi predstavništvi te države, ki, mimogrede, niti ni članica lige, zaradi česar je Ankara iz Sirije že evakuirala družine diplomatov. Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je danes napovedal odločen odziv na napade in nadaljevanje podpore »pravičnemu prizadevanju« sirskega ljudstva.

Nekdanja sirska zaveznica Turčija je v zadnjih mesecih zaradi krvavega obračunavanja Asadovega režima s protestniki, ki je po ocenah OZN zahtevalo več kot 3500 življenj, močno zaostrila odnose z Damaskom, gostila pa je tudi več srečanj sirske opozicije, med njimi septembrski ustanovni kongres SNS.