Opustošeni severovzhod Avstralije dosegel ciklon Yasi

Po poplavah, ki so prejšnji mesec opustošile zvezno državo Queensland, se Avstraliji obeta nova katastrofa. Severovzhodno obalo je namreč popoldne po srednjeevropskem času dosegel silovit tropski ciklon Yasi, po napovedih vremenoslovcev najhujši v zgodovini države.

Objavljeno
02. februar 2011 18.48
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Brisbane - Kot je sporočil tamkajšnji meteorološki center, je ciklon pete stopnje Queensland dosegel okoli polnoči. Vetrovi s hitrostjo 290 kilometrov na uro so odnašali strehe, ruvali drevesa in podirali električne napeljave.

Po napovedi meteorologov bo neurje, ki bo s ciklonsko močjo divjalo najmanj dva dni, povzročilo veliko gmotno škodo, pa tudi žrtve. Padlo bo okoli 700 milimetrov dežja, nevihtni valovi, visoki med dva in sedem metrov, pa bodo poplavili obalna mesta. Samo oko nevihte je menda široko 35 kilometrov, celotna fronta pa se razteza prek 650 kilometrov. Neurje je po obsegu in moči podobno ciklonu Tracy, ki je na predbožični večer leta 1974 opustošil mesto Darwin na severu Avstralije. Umrlo je 71 ljudi, popolnoma pa je bilo porušenih okoli 90 odstotkov hiš.

Pred prihodom ciklona so prebivalce ogroženega območja posvarili pred izredno visoko ravnjo morja in uničujočimi vetrovi. Poleg tega so vremenoslovci opozorili, da bo Yasi, prvo neurje pete stopnje, ki je območje doseglo po letu 1918, »najverjetneje ogrozilo več življenj, kot katero koli neurje v spominu zadnje generacije«. Svarilom se je pridružila tudi premierka zvezne države Anna Bligh, ki je dejala, naj se prebivalci Queenslanda pripravijo na to, kaj bo prineslo jutro. »Brez dvoma bomo naleteli na opustošenje nepredstavljivih razsežnosti,« je dejala. »Naslednjih 24 ur bo za vse izredno težkih.«

Okoli 10.000 prebivalcev obmorskih krajev in turistov je zavetje poiskalo v evakuacijskih centrih, več deset tisoč pa je odpotovalo k prijateljem in svojcem. Tistim, ki ne živijo v neposredni bližini vode, so oblasti naročile, naj oblepijo okna, napolnijo vreče s peskom in pripravijo »varne sobe« - kopalnice in kleti, ki jih opremijo z vzmetnicami, blazinami, radiem ter zalogami hrane in vode.

V pripravljenosti je okoli 4000 vojakov, ki pa bodo lahko pomagali šele, ko bo ciklon mimo. Vse do tedaj so prebivalci ogroženega območja prepuščeni sami sebi.