Orkan Jimena dosegel peto stopnjo

Orkan Jimena ob mehiški obali na območju Tihega oceana se je okrepil do najmočnejše pete kategorije. Vetrovi pihajo z močjo 250 kilometrov na uro, čeprav naj bi do jutri oslabili.

Objavljeno
01. september 2009 12.10
Ma. J.
Ma. J.
Acapulco/Ciudad de Mexico - Orkan Jimena ob mehiški obali na območju Tihega oceana se je po poročanju mehiških oblasti okrepil do najmočnejše pete kategorije. Vetrovi pihajo z močjo 250 kilometrov na uro, čeprav naj bi do jutri, ko naj bi po nekaterih napovedih orkan dosegel tudi turistično območje Baja California pri mestu Cabo San Lucas, oslabili.

Mehiške oblasti so pripravile evakuacijski načrt, prebivalci ogroženih območij pa so začeli začeli zbirati zaloge vode in hrane, svoje domove pa obijati z deskami. Poleg tega so morali v notranjost države premakniti mednarodno finančno konferenco.

Vodja civilne zaščite iz občine Los Cabos Francisco Cota je dejal, da se bo evakuacijski načrt osredotočil na najgosteje naseljena območja. „Posebno pozornost bomo namenili močno ogroženemu območju, kjer živi več kot 20000 družin," je dejal.