Orožarska reforma: levica očita Obami, da je premehak

Povezava med orožjem in Američani postaja vse bolj osrednja tema prihodnjih volitev.

Objavljeno
23. april 2013 23.13
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Nihče v kongresu se ne boji predsednika Baracka Obame, so v senci bostonske tragedije ugotavljali kritiki Bele hiše, ko so ocenjevali njegov polom ob orožarski reformi. Žveplo in ogenj bruhajo tudi na štiri demokratske senatorje, ki so glasovali proti reformi.

»Predsednik bi moral imeti na mizi seznam te četverice in jim sporočiti, da bo naredil vse, da bodo obžalovali dan, ko so prišli v Washington,« je danes besnel Joe Scarborough, nekdanji republikanski poslanec in voditelj jutranjega televizijskega programa na mreži MSNBC. Še veliko bolj odločna je bila nekaj dni prej kolumnistka New York Timesa Maureen Dowd, ki je zapisala, da se Obama »še vedno ni naučil, kako se vlada«.

Ogorčenje ne samo levice, pač pa precejšnjega dela oblikovalcev javnega mnenja, ki podpirajo uvedbo obveznega preverjanja vseh kupcev orožja, je toliko večje, ker po javnomnenjskih raziskavah podpira uvedbo kar okoli 90 odstotkov Američanov. Kljub temu Beli hiši v senatu ni uspelo zbrati 60 glasov podpore, s katerimi bi obšli obstrukcijo republikanskih senatorjev, čeprav so strankarske okope prestopili štirje senatorji z desnice. Dowdova je zatrdila, da največje breme krivde nosi prav Obama, ker ne uporablja tršega političnega pristopa in ne pritiska na poslance in senatorje.

Po pisanju Philipa Ruckerja iz Washington Posta je Miguel Rodriguez, ki naj bi za Obamo zvijal roke senatorjem in poslancem v kongresu, tako nežen, da ga nihče v kongresu sploh ne pozna. »Včasih se moraš spustiti z utečenih poti in si nadeti boksarske rokavice,« je bila neposredna kolumnistka New York Timesa. Vprašala se je, zakaj je predsednik (znova) vse umazano delo prepustil namestniku Joeju Bidnu, namesto da bi sam nagovarjal vsakega senatorja in ga poskušal prepričati, naj žrtvam iz Newtowna ne omogoči samo glasovanja o zakonu, pač pa tudi njegovo izglasovanje.

»Bedaki na kongresnem griču«

Zanimiva je raziskava organizacije Public Policy Poling v enem od najbolj konservativnih okrožij v Južni Karolini, kjer je Obama na lanskih predsedniških volitvah kar za 18 odstotkov zaostal za tekmecem. Uvedbo obveznega preverjanja je podprlo 86 odstotkov volivcev, dva od treh sta celo izjavila, da bosta v prihodnje premislila o podpori republikanski stranki zaradi njenega nasprotovanja ukrepu. »Kdo so ti bedaki na kongresnem griču, ki so glasovali po željah orožarskega lobija in v nasprotju z željami večine volivcev?« je bil oster ­Scarborough.

Med »bedaki« je demokratski senator Mark Begich iz konservativne Aljaske (potomec hrvaških izseljencev), ki je prejšnji mesec Belo hišo zaprosil za pomoč pri sporu o gradnji ceste skozi naravni park. V Washingtonu so mu obljubili pomoč notranje ministrice Sally Jewell (notranji minister ima v ZDA precej drugačno vlogo kot v Sloveniji, predvsem se ukvarja z javnimi zemljišči in naravnimi parki), Begich pa je v zahvalo glasoval proti orožarski reformi. Kljub temu po pisanju New York Timesa Jewellova še vedno načrtuje pot na sever.

Obamova popustljivost postavlja pod vprašaj njegovo moč v preostalih treh in pol letih drugega mandata, saj mu orožarska reforma ni uspela niti ob 90-odstotni podpori volivcev. Pred njim so še nič manj zahtevni zalogaji proračunskega usklajevanja in reforma politike priseljevanja. Hkrati se konservativna desnica oklepa pravice do orožja kot enega zadnjih družbenih vprašanj, ki naj bi bilo v njeno korist, po mehčanju stališča javnosti do pravice do splava, do legalizacije drog ali do uveljavitve istospolnih porok.

A tudi tu se kažejo razpoke, saj denimo republikanska senatorka Kelly Ayotte iz New Hampshira po glasovanju dobiva javna pisma z naslovi, kot je Sodelavka morilcev. Kaže, da bo pogled na povezavo med orožjem in Američani eden od pomembnih delov političnih strategij na prihodnjih volitvah, pri čemer bo posebej pomemben za demokrate in republikance v neodločenih državah. Nekateri strategi levice pozivajo predvsem bogate podpornike stranke, naj neubogljive senatorje kaznujejo z odtegnitvijo finančne podpore na volitvah prihodnje leto.

Alternative

Posamezne liberalne skupine že oglašujejo proti podpornikom orožarskega lobija. Tudi newyorški župan in eden najbogatejših Američanov Michael Bloomberg poskuša z milijoni dolarjev izločiti demokrate, ki zavirajo reformo. Vendar se demokratska stranka ob tem sooča s strateškim razmislekom, ali je podpora javnosti že tako trdna, da jo lahko prevalijo v politično kampanjo in volilne zmage. Drugo leto bo namreč visela na nitki njihova večina petih glasov v zgornjem domu, na rešetu pa je vsaj osem demokratskih senatorjev v precej konservativnih državah. Tudi Begich.

Pri tem se morda lahko ponovi leto 2004, ko so strategi desnice za strašenje konservativnih volivcev uporabili istospolne poroke in z velikim odzivom svojega članstva na voliščih dosegli pomembno zmago. »Lastniki orožja so vznemirjeni, po forumih je veliko govora, da morajo prihodnje leto množično na volišča,« je napovedal Dave Workman, urednik orožarskega glasila The Gun Mag.