Ortega vodi na predsedniških volitvah v Nikaragvi

Ob zaprtju volišč v nedeljo zvečer so izbruhnili spopadi med privrženci opozicije in varnostnimi silami.

Objavljeno
07. november 2011 09.42
Posodobljeno
07. november 2011 09.51
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Managua − Na nedeljskih predsedniških volitvah v Nikaragvi je po prvih izidih v vodstvu dosedanji predsednik in nekdanji vodja levičarskih upornikov Daniel Ortega s 63 odstotki glasov. Po preštetih glasovih z 18 odstotkov volišč je na drugem mestu radijski voditelj in kandidat desnice Fabio Gadea z 29 odstotki, sledi pa mu nekdanji predsednik Arnoldo Aleman, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ob zaprtju volišč v nedeljo zvečer so po državi izbruhnili spopadi med privrženci opozicije in varnostnimi silami. Med protesti v severnih in osrednjih provincah, kjer je zagorelo več volišč, so bili ranjeni najmanj štirje ljudje, več kot 20 protestnikov so aretirali.

Opazovalci razočarani

Opazovalci, ki so spremljali potek volitev, so se pritoževali, da je vlada ovirala njihovo delo. Vodja opazovalne misije Organizacije ameriških držav, nekdanji argentinski zunanji minister Dante Caputo je povedal, da so njegovi ekipi preprečili dostop do desetih od 52 volišč, kar je označil za »zaskrbljujoče«.

Tudi vodja opazovalne misije Evropske unije Luis Yanez je izrazil razočaranje nad potekom volitev in oblasti pozval, naj spoštujejo volivce. »Želeli bi si bolj pregleden proces − identifikacijske izkaznice volivcev, akreditacije opazovalcev, domače opazovalce in številne druge vidike, pri katerih je volilna komisija postavila preveč nepojasnjenih ovir,« je izjavil Yanez.

Kaj bodo prinesle parlamentarne volitve?

Petinšestdesetletni Ortega je na tokratnih volitvah lahko kandidiral šele po sporni odločitvi vrhovnega sodišča, ki je odpravilo ustavno prepoved tretjega mandata. Nekdanji uporniški voditelj pravi, da nadaljuje revolucijo iz 80. let prejšnjega stoletja in da še vedno uživa trdno podporo na podeželju in drugih odrinjenih območjih Nikaragve, kjer skoraj polovica od 5,8 milijona prebivalcev živi v revščini.

Otregovi nasprotniki so ostro kritizirali tako njegovo oklepanje oblasti kot tudi pomoč, ki jo je dobilod venezuelskega predsednika Huga Chaveza − po nekaterih ocenah 1,6 milijarde dolarjev od leta 2007 − s katero je financiral med prebivalstvom priljubljene socialne programe.

Ob pričakovani zmagi Ortege se je razdeljena desnica osredotočila na volitve 90 poslancev narodne skupščine, ki so potekale hkrati s predsedniškimi. Izidi parlamentarnih volitev še niso znani, dodaja STA.