Osrednja Evropa že v primežu zime

Evropo je presenetilo pravo zimsko vreme, saj se je meja sneženja spustila tudi do 300 metrov nadmorske višine. Tudi naše severne sosede je zajela prava zima, na Poljskem pa je zaradi sneženja brez elektrike ostalo več kot 150.000 hiš.

Objavljeno
14. oktober 2009 18.24
Da. O./STA
Da. O./STA
Dunaj/Varšava/Munchen - Nekatere dele Avstrije je zajela prava zima. Danes je bila meja sneženja na 300 metrih nadmorske višine, veliko težav pa povzroča tudi veter. Pravo zimsko vreme je poskrbelo za številne neprijetnosti tudi na Poljskem, kjer je na severovzhodu države brez elektrike ostalo več kot 150.000 hiš.

Veter je največ škode povzročil na avstrijskem Štajerskem, kjer se je zaradi sneženja zgodilo več prometnih nesreč. V več delih Zgornje Avstrije je prišlo do izpadov elektrike, ponekod pa so zaradi podrtega drevja težave v železniškem prometu. Zaradi sneženja so morali ponekod že plužiti ceste. Na Salzburškem je v višje ležečih legah zapadlo tudi do 40 centimetrov snega.

 

Po podatkih avstrijskih meteorologov je zapadlo največ snega v oktobru v zadnjih 25 letih. Napovedujejo tudi, da se zima v prihodnjih dneh še ne bo poslovila. Snežilo naj bi sicer predvsem v severnem delu Alp.

 

Na severovzhodu Poljske je medtem danes zaradi sneženja in močnega vetra brez elektrike ostalo več kot 150.000 hiš. Največ snega, več kot 20 centimetrov, je sicer čez noč zapadlo v goratih predelih na jugu države. Vreme je poskrbelo za nevšečnosti tudi na varšavskem letališču, kjer so morali odpovedati več letov, številna letala pa so preusmerili na druga letališča v osrednjem in zahodnem delu Poljske.

 

V Gdansku se je medtem zaradi nepričakovanega močnega sneženja in vetra podrlo več dreves, pri čemer sta bili poškodovani dve osebi. Prekinjena je bila tudi oskrba z električno energijo.

 

Zimsko vreme v osrednji Evropi sledi hladnemu valu, ki je pred dnevi presenetil Balkan in med drugim presenetil s snegom v BiH, pa tudi v Srbiji in Makedoniji.