Ostre sankcije ali napad na Iran

Izrael bo še pred koncem leta napadel iranska območja, kjer razvijajo jedrsko tehnologijo, če Zahod ne bo sprejel ostrih sankcij, ki bodo ohromile to državo.

Objavljeno
17. september 2009 14.42
Pakistansko jedrsko orožje naj bi obsegalo okoli 90 jedrskih konic. Na fotografiji izstrelitev pakistanske rakete Hatf-VII (Babur).
Mo. B.
Mo. B.
Jeruzalem - Izrael bo še pred koncem leta napadel iranska območja, kjer razvijajo jedrsko tehnologijo, če Zahod ne bo sprejel ostrih sankcij, ki bodo ohromile to državo, je povedal Ephraim Sneh, nekdanji namestnik izraelskega obrambnega ministra.

Sneh je dejal, da Iran, oborožen z jedrskim orožjem, predstavlja nesprejemljivo grožnjo Izraelu. Nobena izraelska vlada naj namreč ne bi smela zaupati trudu ameriškega predsednika Baracka Obame, ki ga je vložil v pogajanja z uradnim Teheranom o iranskem jedrskem programu, piše spletni portal Telegraph.co.uk.

"Izraelska vlada je edina, ki je odgovorna za življenje in obstoj Judov. Iran je večkrat nedvoumno izrazil sovražno nastrojenost zoper Izrael in vem, da bo brez oklevanja uporabili to orožje," je razložil Sneh. „Menimo, da ima Iran vsa potrebna sredstva za razvoj in proizvodnjo jedrskega orožja. Z razvojem orožja bodo nadaljevali. Imamo le še dva meseca, da sprejmemo ustrezne ukrepe," je razložil Sneh.

Iran in večina svetovnih sil bodo s pogajanji o iranskem jedrskem programu začeli prvega oktobra. Z razvojem jedrske tehnologije ta namreč krši resolucijo Združenih narodov. Ameriški predsednik Obama se je pripravljen pogovarjati z Iranom brez kakršnih koli predpogojev, kar pa v Izraelu zbuja sum, da bo Teheran pogajanja izkoristil le za to, da omili napetost, ki vlada med državami, medtem ko bo zaključil z razvojem atomske bombe. "Če Iran razvije bombo bo to sprožilo oboroževalno tekmo z Savdsko Arabijo in Egiptom," je razložil Sneh.

Sneh meni, da je iranska oblast trenutno oslabljena zaradi prodemokratičnih protestov po predsedniških volitvah. Pravi, da bi s sankcijami, ki bi zajemale omejitev uvoza naftnih derivatov, zamrznitev vseh bančnih poslovanj s tujino ter popolno blokado tujih investicij na iranski trg, lahko  iransko oblast spravili na kolena.