Ostri protihuliganski ukrepi

Italijanska vlada je sprejela ostre protihuliganske ukrepe, ki predvidevajo nogometne tekme pred praznimi tribunami na mnogih stadionih, čeprav se s tem ne strinjajo lastniki klubov.

Objavljeno
07. februar 2007 21.37
Milano - Italijanska vlada je danes sprejela ostre protihuliganske ukrepe, ki predvidevajo nogometne tekme pred praznimi tribunami na mnogih stadionih, čeprav se s tem ne strinjajo lastniki klubov. Poseben dekret bo v veljavo stopil takoj, sprejeli pa so ga kot odgovor na izgrede na nogometnih stadionih v Italiji, v katerih sta bila v zadnjih dveh tednih ubita dva človeka.

Policist Filippo Raciti je umrl v petek za posledicami poškodb, ki jih je dobil med izgredi navijačev po tekmi na Siciliji med Catanio in Palermom. Teden pred tem je bil med poskusom "umirjanja strasti" ubit trener nekega amaterskega moštva Ermanno Licursi.

Racitijeva smrt je botrovala k odpovedi vseh tekem minulega konca tedna, pričakovati pa je, da bo predsednik italijanske nogometne zveze Luca Pancalli že konec tedna dovolil nadaljevanje tekmovanj v italijanskih nogometnih ligah. Odločitev o tem, kateri klubi bodo igrali pred praznimi tribunami, bo padla v četrtek. Vse zahtevane varnostne kriterije izpolnjuje le šest stadionov v serie A: olimpijski stadion v Rimu ter stadioni Messine, Palerma, Sampdorie, Siene in Torina. V serie B ima "varen" stadion le Bologna.

Na drugih 12 stadionih klubov iz najelitnejše italijanske lige manjkajo elektronski čitalniki vstopnic, oštevilčeni sedeži, video nadzor ... Zato bodo pred praznimi tribunami domače tekme najverjetneje igrali Ascoli, Atalanta, Catania, Chievo Verona in Udinese. Stadiona Milana in Interja ter Fiorentine pa bosta lahko le delno zasedena (le vzhodne in zahodne tribune).

Predsedniki klubov so zahtevali, da bi na tekme spustili vsaj lastnike sezonskih vstopnic, saj se je že začelo šušljati, da naj bi ekipe v primeru praznih tribun bojkotirale tekme. Vse podrobnosti naj bi bile znane v četrtek, ko se bo v Rimu sestalo tudi vodstvo tekmovanja.

Vlada je poostrila nadzor nad vnašanjem pirotehničnih sredstev na stadione in policiji podaljšala čas za aretacijo huliganov s 36 na 48 ur.