Osvobodili 13 mornarjev, več kot 50 Indijcev še vedno v rokah piratov

V Arabskem morju se je danes bila bitka med indijsko mornarico in pirati, ki so decembra lani zajeli mozambiško ribiško ladjo. V največji tovrstni akciji doslej sta indijski vojni ladji piratom pot prekrižali okoli 1100 kilometrov od obale.

Objavljeno
14. marec 2011 17.21
Mojca Boštele, delo.si
Mojca Boštele, delo.si
Mogadiš - Iz rok 61 aretiranih morskih razbojnikov so rešili 13 članov posadke, zasegli pa so tudi večje količine orožja. Zaenkrat še ni znano, ali so pirati iz Jemna ali Somalije, so jih pa že odpeljali v Mumbaj, kjer jim bodo zaradi napada sodili.

Varnost ladji, ki plujejo ob obalah vzhodne Afrike, od leta 1991ogroža piratstvo. Ugrabitvam tovornih ladji skupaj s posadkami sledijo zahteve po visokih odkupninah. Lastnik bangladeške ladje MV Jahan Moni je tako domnevno izplačal štiri milijone dolarjev, v zameno za osvoboditev ladje s 26 mornarji. »Vsi člani posadke so na varnem,« so sporočili iz družbe SR Shipping, hkrati pa zanikali, da so plačali odkupnino.

Število napadov v Indijskem oceanu se je v zadnjih nekaj mesecih močno povečalo. »Glavna sprememba, ki jo je prinesel mednarodni boj proti piratstvu je ta, da so se napadalci oddaljili od Adenskega zaliva in preselili v Indijski ocean,« so v lanskem poročilu zapisali opazovalci razmer v Somaliji, ki delujejo pod okriljem Združenih narodov. Kot poroča Mednarodni pomorski biro (IMB) so mornarji ogroženi tudi daleč od obale, saj pirati napade organizirajo z »matičnih ladji«, kakršna je bila tudi že omenjena ribiška ladja. »Vega 5 je zadnje štiri mesece predstavljala grožnjo vsemu mednarodnemu pomorskemu prometu, saj so z nje izvedli več napadov,« je indijska mornarica zapisala v izjavi za javnost.

Po besedah indijskega zunanjega ministra S. M. Krišna je v rokah domnevno somalijskih piratov še vedno pet ladji, na katerih je 53 Indijcev. Tamkajšnja vlada je zato minuli teden sporočila, da pripravlja zakon, s katerim se bo lažje soočila z vse večjo težavo piratstva in uredila pravno podlago za pogajanja o izpustitvi zajetih članov posadk. »Naša vlada bo storila vse, da obvaruje indijske mornarje,« je povedal Krišna in dodal, da se bodo težave lotili v sodelovanju z Združenimi narodi. Po njihovih podatkih se je konec lanskega leta s skupnimi močmi proti piratstvu borilo 45 držav in sedem mednarodnih organizacij.

Na zadnjem srečanju za boj proti piratstvu, ki ga je sklicalo dansko zunanje ministrstvo, so predstavniki več kot sto vlad in različnih organizacij podprli idejo o mednarodnem pravnem okviru za sodni pregon morskih razbojnikov in ustanovitev posebnega zapora za pirate. »Imeti moraš pravno osnovo, na podlagi katere lahko domnevnega pirata sploh obtožiš,« je povedal Thomas Winkler, predstavnik danskega zunanjega ministrstva. Pojasnil je, da zaradi pomanjkanja dokazov večina osumljenih piratstva pobegne roki pravice. Dodal je še, da zaporno kazen v 16 različnih državah trenutno prestaja okoli 820 somalijskih piratov, ki so skupnosti še v dodatno breme.

Piratski napadi ob obali Somalije, kjer poteka ena od najpomembnejših plovnih poti, so velik trn v peti mednarodne skupnosti. Po podatkih IMB somalijski pirati še vedno zadržujejo 33 plovil, na katerih je 711 članov posadk. Minulo leto so ob somalijski obali ugrabili 1016 talcev.