Osvobojena članica Pussy Riot: Nismo še končale

Jekaterina Samucevič že načrtuje naslednje nastope, v katedralo Kristusa Odrešenika se ne nameravajo vrniti.

Objavljeno
11. oktober 2012 16.20
RUSSIA-COURT-RIGHTS-MUSIC-SAMUTSEVICH
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva - Članica ruske punk skupine Pussy Riot Jekaterina Samucevič je v intervjuju za amerški CNN zatrdila, da ne namerava odnehati. »Nismo še zaključile. Samo nekako moramo zaobiti oblast, jo ukaniti,« je povedala.

Samucevičevo so iz zapora izpustili včeraj, ko je prizivno sodišče ugotovilo, da ni neposredno sodelovala pri spornem nastopu v moskovski katedrali, zato jo je pomilostilo na pogojno kazen. Drugi dve članici Marija Aljohina in Nadežda Tolokonikova pa bosta morali prestati dve letno kazen v delovnem taborišču. Zaradi pomilostitve ene od treh članic so se pojavila ugibanja, da so se odnosi v skupini skrhali, a je Jekaterina Samucevič to zanikala. »Trdno stojimo skupaj in zato smo močne ... če kdo trdi, da smo se razšle, je to povsem neresnično,« je dejala.

Čeprav jo je sodnica opozorila, da jo oblasti lahko znova pridržijo, če bo prekršila pravila, 30-letnica ostaja trdno zavezana k ciljem skupine. »Ne bomo opustile našega političnega protesta. Razmere so se od našega nastopa še poslabšale. Sodni pregon zoper nas do dokazuje,« je povedala, a dodala, da bodo v prihodnje bolj pazljive. »Ravnati moramo tako, da v naprej ne bodo izvedeli za naše nastope
/.../ tako nas ne bodo pozneje ujeli in zaprli,« je povedala.

V intervjuju je še dejala, da jih v zaporu niso zlorabljali. »Ni me bilo strah,« je povedala, a dodala, da so jih zadrževali v ločenih celicah, kjer so bile pod nenehnih videonadzorom.

Članice skupine Pussy Riot se še niso odločile o lokaciji naslednjega nastopa, a so prepričane, da se v katedralo ne bodo vrnile. Po besedah Samucevičeve sta razloga dva - na isti lokaciji nikoli ne nastopijo dvakrat, prav tako pa bodo s tem dokazale, da ni šlo za versko sovraštvo.