Otegi oproščen terorističnih obtožb

Špansko sodišče je člana baskovske separatistične organizacije Otegija, ki je bil obtožen hvaljena terorizma, oprostilo vseh obtožb in ga izpustilo iz pripora.

Objavljeno
22. marec 2007 18.58
Aretacija Otegija
Madrid - Špansko sodišče je v sredo zvečer pred tem aretiranega voditelja prepovedanega političnega krila baskovske separatistične organizacije ETA, Batasuna Arnalda Otegija oprostilo vseh obtožb in ga izpustilo iz pripora. To potezo so pozdravili baskovski nacionalisti, nasprotno pa je španska konservativna opozicija zaradi tega ogorčena.

Španska policija je v sredo Otegija aretirala, ker se ta, domnevno zaradi obilice snega, ki naj bi mu preprečil pot, ni udeležil pričetka svojega sojenja v Madridu. Otegi je bil tokrat obtožen, da je hvalil terorizem.

Voditelj Batasune Otegi, ki je že večkrat stal pred sodiščem, se je moral tokrat zagovarjati zaradi svojih besed med pogrebom domnevne članice ETA Olaye Castresana leta 2001, ko je padle člane ETA hvalil kot domoljube. Hvaljenje terorizma je namreč v Španiji kaznivo dejanje. Tožilstvo je za Otegija zahtevalo 15 mesečno zaporno kazen.

Baskovski nacionalisti zadovoljni, španski konzervativci ogorčeni

Oprostitev Otegija so danes pozdravili baskovski nacionalisti, predstavnica baskovske stranke Eusko Alkartasuna. Begone Errazti pa je povedala, da je to znak, da španska vlada deluje v smeri pacifikacije in normalizacije odnosov.

Odločitev španskega sodišča so močno kritizirali v španski konservativni opoziciji, kjer menijo, da je socialistična vlada premehka do teroristov. Konservativni politik Juan Vicente Herrera je odločitev označil za "škandalozno". Enakega mnenja je generalni sekretar opozicijske Ljudske stranke, ki je ta korak označil za "sramoto, ki je šla predaleč".